Taketsuru whisky – Tre japanska mästerverk

Masataka Taketsuru är obestridligen den japanska whiskyns fader som fick världen att förstå att det går att göra singelmaltwhisky även utanför Skottland.
2012 beslutade Nikka att hedra sin grundare med buteljeringar som bar hans namn. I dag är Nikka Taketsuru en av de mest hyllade whiskyserierna, flerfaldigt prisbelönta som världens bästa blended malts. Den 22 november släpps tre nya Taketsurus på Systembolaget i en webblansering.

Taketsuru 17

Med gyllende detaljer ståtar Taketsuru 17yo bredvid sin kartong.
En 17-årig maltwhisky bestående av singelmalter från Yoichi och Miyagikyo. Flerfaldigt utsedd till världens bästa blended malt.

”Karaktäristiskt japanskt fruktig whisky med drag av plommon, persika, choklad, läder och torkad frukt. Fyllig och generös smak med inslag av apelsin, smörkola, kaffe och hasselnötter. Lång finish med knäck, rostad ek och cigarr samt en touch av lakrits och citrus.”

Nr: 40423
Pris: 1 995 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat primärt: Miyagikyo & Yoichi Sherry Cask
Fat sekundärt: New American Oak, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 17 år
Antal flaskor till Sverige: 150

Taketsuru 21

Gyllene lyser etiketten på Taketsuru 21yo. Flaska och kartong, so long.
Redan vid introduktionen 2012 utsågs Taketsuru 21 till världens bästa whisky (blended Malt). Den har samma recept som 17-åringen, men den extra lagringen har givit den en ännu fylligare och rikare karaktär.

”Här möter man distinkt ek, kokos, marsipan, nötter och vanilj i kombination med blommiga och örtiga toner samt friskt inslag av citrus. I smaken kommer nymald svartpeppar, knäck, pomerans, sherrytoner och en lång maltig eftersmak med inslag av stjärnanis, kaffe och honung. Ett japanskt mästerverk.”

Nr: 40405
Pris: 3799 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi New Cask
Fat sekundärt: New American Oak Cask, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 21 år
Antal flaskor till Sverige: 46

Taketsuru 25

En 25 år gammal japansk Taketsuru-whisky, glödande likt lava i kontrast mot det svarta schatullet.
25-åringen är kronjuvelen i Nikkas range, eftertraktad och svår att finna. Här är sherryfaten mer dominerande och blandningen gjord utifrån strikta krav på att bara använda de absolut bästa faten. Tillgången på gamla fat är liten och Taketsuru 25 görs därför bara i starkt begränsade upplagor; en veritabel samlarwhisky.

”Taketsuru 25 är mycket komplex; där finns sherry och ek, frukt och blommor, piptobak, vanilj, nötter, blommande äppelträd och kanderad tropisk frukt. Silkeslen, söt, fruktig smak med solmogna plommon, citrus, mer blommor och lager på lager med malt, sherrydränkt ek och underbara inslag av choklad, kaffe, vanilj samt kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och kanel. Lång finish med sherry, söt frukt, örter och en lätt touch av torv.”
Nr: 40333
Pris: 12 480 kr
Alkoholhalt:
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi Remade Cask
Fat sekundärt: Refill Cask
Ålder: +25 år
Antal flaskor till Sverige: 3

Lite fakta om Taketsuru

Masataka Taketsuru och Jessie Roberta ”Rita” Cown
Masataka Taketsuru föddes i kuststaden Takehara inte långt från Hiroshima 1894. Hans familj och släkt drabbades såklart hårt den 6 augusti 1945. Han var den tredje sonen i en sakebryggarfamilj, och han arbetade tidigt i familjens bryggeri. Familjens bryggartraditioner gick ända tillbaka till 1733. Under sin skoltid blev han nära vän med Hayato Ikedo som senare blev Japans premiärminister. På universitetet studerade han kemi med inriktning på bryggning och jäsning. Efterfrågan på whisky och andra västerländska drycker växte i början av 1900-talet i takt med att den brittiska handelsflottan angjorde de japanska hamnarna. Masataka började då blanda inhemsk sprit i syfte att efterlikna whisky.

Han kom aldrig att fullfölja sina universitetsstudier i Japan eftersom hans intresse och kunskaper inom destillering och jäsning blev kända av företaget Settsu Shuzo som rekryterade honom.
I juli 1918 gick Masataka Taketsuru ombord på SS Tenyo Maru i hamnen i Osaka. Uppdraget var att hämta hem kunskaper som kunde hjälpa Settsu Shuzo att starta tillverkning av japansk whisky. Fyra månader senare kom han till Glasgow.

Han kom att studera whiskytillverkning vid Longmorn och senare Bo’ness Distillery, där blev han särskilt intresserad av graintillverkning i Coffeypannor. Året därpå arbetade han även vid Hazelburn i Campbeltown.

I januari 1920 gifte han sig med Jessie Roberta ”Rita” Cown från Middlecroft, trots protester från båda deras familjer.
Under sin tid i Skottland gav han privatlektioner i Jiu-Jitsu.
Han studerade även vintillverkning under någon månad i Bordeaux. Han reste runt i Europa och kom bland annat till Malmö där han studerade jästtillverkning.
Taketsuru hyrdes in för att förverkliga Japans första destilleriprojekt åt Suntory, Yamazaki Distillery invigdes 1924. 10 år senare gick hans anställningskontrakt ut och han grundade sitt eget bolag Nippon Kaju Kabushiki Kaisha ”Det stora japanska juicebolaget” sedermera förkortat till Nikka. Yoichi Distillery invigdes 1934 och Miyagikyo 1969.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!