Dagens Dram: Jura 10 YO

Dagens dram: Jura 10 YOAllt om Whiskys Dagens Dram blir en 10 årig öwhisky från Jura, Jura 10 YO (80415) 399 kr. Under förra året gick Jura mot strömmen och satsade på att gå från flera NAS (No Age Statement) whiskies till fler åldersbestämda whiskies i sin nya range. Ett modigt steg som var helt rätt. Deras nya range består nu av Jura 10 YO, Jura 12 YO, Seven Wood och Jura 18 YO. En redan väletablerad whiskyserie som nu har fått en efterlängtad, snygg, röd tråd både smakmässigt och utseendemässigt. 10-åringen är lagrad på first fill bourbonfat, sedan har delar av whiskyn avslutats på sherry fat (Oloroso).

Jura x4

Smaknoter

Doften av crème caramel, apelsin och vanilj slingrar upp ur glaset. En medelstor whisky om smakar solvarm citron, kola och har en lite örtig ton. Fin whisky med torkade frukter i smaken, en härlig fyllig mitt med ett murrigt slut. Fin sötma och lätt förnimmelse av rök genom hela whiskyn. Med karamelliserat socker har whiskyn därefter ett nötigt och kryddigt avslut. En härlig 10-årig whisky.

Du kan hitta drycken och mer information på Systembolaget.

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.