Hedda Spendrups OMAKA


Hedda Spendrup tillhör fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup och fick sin formella bryggmästarutbildning på bryggerihögskolan VLB i Berlin. Hon har tidigare arbetat med produktutveckling på Brutal Brewing och på det Londonbaserade bryggeriet Beavertown.

Efter flera år av planering och hemlighetsmakeri är hon nu redo att ta nästa steg som bryggmästare genom lanseringen av OMAKA. I februari 2020 öppnar Hedda Spendrup sitt eget bryggeri OMAKA på Uggelviksgatan i Stockholms innerstad. Det blir ett helt nytt bryggeri med ambitionen är att flytta fram gränserna för vad ett bryggeri kan vara och fokus ligger på utveckling av smak före stil.
De första provbrygderna är klara och bygget har tagit fart ordentligt.

– Med OMAKA vill jag utmana vad öl kan vara, utan att det blir för pretentiöst. OMAKA är ett innovationsbryggeri som speglar nästa generation Spendrup. Mitt mål är att bredda synen på vad en öl kan vara, hur den kan smaka och när man ska dricka den, säger Hedda Spendrup.

Heddas bror Axel, utbildad formgivare, ansvarar för OMAKAs visuella uttryck. Syskonens kreativitet möts i Axels design och Heddas brygghantverk och tillsammans för de familjens hundraåriga bryggartradition vidare. Namnet OMAKA kommer från ambivalensen i att navigera mellan historia och framtid.

– Vi vill nå både ölälskarna och de som inte tror att öl är något för dem. Jag tror att många människor har lättare att relatera till smaker än till ölstilar, och därför vill jag jobba utifrån smak istället för att kategorisera allt jag gör. Min ambition är att OMAKA ska bli ett val för människor som gillar mat, dryck och spännande smaker överlag, säger Hedda Spendrup.

Följ OMAKA på Instagram: OMAKA.beer

Foto: Linnea Lindblad

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!