Heddas Mother och restaurang i april


Hedda Spendrup tillhör fjärde generationen i bryggarfamiljen Spendrup och fick sin formella bryggmästarutbildning på bryggerihögskolan VLB i Berlin. Hon har tidigare arbetat med produktutveckling på Brutal Brewing och på det Londonbaserade bryggeriet Beavertown.

Hon har nu bryggt sitt första öl, som döpts till Mother, på det nya bryggeriet OMAKA. Det är bryggt på tysk pilsnermalt och det tyska humlet Hallertau Blanc samt humlet Nelson Sauvin från Nya Zeeland. Det sistnämnda humlet odlas på sydön nära en plats som heter just Omaka. Mother är ett modernt, torrt och krispigt öl med både hög beska och rund blommighet.

I april öppnas en restaurang i bryggeriets lokaler på Uggleviksgatan 2 i Stockholm med matsal, bar, uteservering och ölträdgård. OMAKA vill bredda synen på öl och utforska smakkombinationer med hjälp av restaurangen. Köket och bryggmästaren får ett nära samarbete där både öl och meny präglas av brygdfilosofin ”smak före stil”.

OMAKA:s visuella uttryck är designat av Axel Spendrup som är utbildad formgivare och bror till Hedda Spendrup. Axel arbetar genomgående med designen från ölburkarna till restaurangens menyer. Restauranglokalen blir en naturlig yta för kurerad konst som regelbundet byts ut.
Läs om Andreas Grubes möte med Hedda i vårt nästa tidningsnummer som utkommer den 11 februari.

Foto: Peter Bäcklund

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!