Så dricker du julsnapsen rätt

För många känns det inte som jul om det inte finns snaps, men att det är viktigt att dricka snapsen på rätt sätt är något Jonas Odland, Kryddmästare på Altia, slår ett extra hårt slag för:
– Att svepa iskalla ”helor”, som många tror är rätt sätt, gör att man missar hela grejen med vad den goda kombinationen av kryddat brännvin och mat innebär. Det är en kvarleva från 1800-talet när spriten smakade finkel och man snabbt ville få i sig dropparna, säger Jonas.

Jonas Odland, Altia

– Dessutom hade de rika möjlighet att köpa is på sommaren med vilken de kylde brännvinet för att ta bort så mycket smak som möjligt. Därför blev det ”fint” att dricka iskall sprit. Spriten är sedan länge fri från finkel så att nu dricka den iskall innebär endast att man tar bort den goda kryddsmaken. Det bästa sättet är att skippa helor och halvor, smutta på snapsen till maten och servera den rumstempererad eller sval från kylskåpet, fortsätter Jonas.

Att konsumera snapsen till passande typ av mat är också något som förhöjer smakerna. Med rätt kombination av snaps och mat blir det en riktig smakupplevelse.

– Jag brukar säga att man inte bara ska ha en enda snaps på julbordet. Till sillen och laxen kan man ha O.P. Anderson Julaquavit, för att sedan gå över till en något rundare snaps till det småvarma, såsom Petronella Julsnaps. Herrgårds Julsnaps är särskilt god till kryddiga köttbullar, revbensspjäll och lagrad ost. Slutligen kan man testa Prima Julsnaps till det söta julgodiset och kolan, då den har en avrundad sötma från dadlar som passar fint till just det, säger Jonas.

Årets nykomling är Herrgårds Julsnaps. Den är kryddig och fruktig med fatlagringstoner från både whisky och sherry. Doften och smaken domineras av apelsiner med inslag av julkryddor och kummin.

Herrgårds Julsnaps

Artikelnr: 10782
Alkoholhalt: 35 %
Pris: 149kr (35 cl)

O.P. Anderson Julaquavit Ekologisk

Artikelnr: 40071
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 209 kr (50 cl)

O.P. Anderson Petronella Julsnaps Ekologisk

Artikelnr: 40596
Alkoholhalt: 35 %
Pris: 149 kr (35 cl)

Prima Julsnaps

Artikelnr: 86308
Volym: 500ml
Alkoholhalt: 38 %
Pris: 199 kr (50 cl)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!