Talisker i allians för oceanerna

Parley for the Oceans är en ny typ av miljöorganisation som samlar skapare, tänkare och ledare från olika varumärken, regeringar, kreativa samhällen och miljögrupper för att öka medvetenheten om havets bräcklighet och samarbeta i projekt som kan förhindra deras förstörelse.

Parley arbetar för att påskynda lösningar på marina plastföroreningar, klimatförändringar och överfiske. Parley introducerade Ocean Plastic®, ett katalysatormaterial tillverkat av insamlat marint plastavfall för att ersätta jungfruplast samtidigt som man höjer medvetenheten och medel som ger ledare inom sport-, mode- och lyxindustrin möjlighet att förvandla produkter till symboler för förändring.

Parley har bildat allianser med stora partners inklusive Adidas, Anheuser Busch InBev (Corona), American Express; Republiken Maldiverna, FN, Världsbanken, British Fashion Council och samarbeten som spänner över världar av vetenskap, konst, mode, design, underhållning, sport, rymd och havsutforskning. Läs mer om rörelsen på www.parley.tv.

Nu har Parley for the Oceans inlett ett tre år långt samarbete med whiskyn Talisker. Detta är ett samarbete där miljöuppdraget ligger i fokus. Talisker och Parley lanserar ‘Rewild Our Seas”, ett globalt initiativ för att återställa och skydda undervattensskogar längs med kustlinjen. Tillsammans kommer partnerna stödja bevarandet av 100 miljoner kvadratmeter av marina ekosystem världen över senast 2023.

Haven täcker 70 procent av jordens yta, rymmer mer än 99 procent av biosfären och spelar en viktig roll i att upprätthålla hälsan för allt liv – på land och i haven. Trots vårt beroende av haven har människans påverkan skadat nästan varje del av ekosystemet. Enligt en studie från 2018, är det endast 13 procent av världens hav som klassas som helt vilda eller som är oförändrade av intensiv mänsklig aktivitet (Current Biology).

Det inledande projektet har ett fokus på att skydda marina skogar längs Skottlands kuster, Taliskers hem.
Marina skogar spelar en kritisk roll i havets hälsa genom att reglera pH-värdet, binda koldioxid, hysa mikroorganismer och tillhandahålla livsmiljö och näring för marint liv och nyckelarter.

Det här är första gången Talisker samarbetar med en miljöorganisation på global nivå. Detta är också en del av Diageos större hållbarhetsprogram, vilket inkluderar halvering av koldioxidutsläppen och förbättrad vatteneffektivitet. Hittills och som de nyligen rapporterat i sin årsrapport (Annual Report) har Diageo uppnått en minskning av koldioxidutsläppen med 50 procent och en förbättring av vatteneffektiviteten med 46 procent.

Läs mer hos Parley

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!