Mr. Usagi: En eklektisk powergin

Två holländare bosatta i Stockholm som gör gin med japanska influenser på ett destilleri i Jämtland… Mr. Usagi är onekligen en eklektisk gin med många bottnar – och vi har träffat en av grundarna.

Entreprenörerna bakom Mr.Usagi började med klockor – och fortsatte med gin.

Storyn om Mr. Usagi tar egentligen sin början i en helt annan bransch, nämligen klockbranschen. De två grundarna – Sebastian Cortjaens och Jules van Helvoort, två kompisar från Holland som båda hamnat i Stockholm – drev sedan tidigare ett klockmärke tillsammans, och som ett sidospår började de också experimentera lite med gin.

– Jag flyttade till Stockholm 2012. Jag är utbildad jurist så jag jobbade på lite olika byråer i stan innan jag tröttnade och började fundera på att starta eget. Så jag och Jules drog igång klockmärket lite sådär vid sidan av, men sedan tre år tillbaka kör vi det på heltid, säger Sebastian.

Och när entreprenörnerven började klia så smått igen funderade de två vännerna på vad som skulle kunna bli nästa grej att hugga tänderna i – och valet föll alltså på gin.

– Vi har båda alltid gillat gin och har druckit det en hel del. Särskilt förtjusta har vi varit i lite mer speciella sorter med tydliga smakprofiler, typ som Roku eller Monkey 47. Så vi började brainstorma och testa lite olika smaker hemma, säger Sebastian.

Man började så smått leta runt efter olika destillerier i Sverige som skulle kunna vara behjälpliga med själva destillationen, och valet föll så småningom på Vattudalen i norra Jämtland.

– Det är väldigt idylliskt där de har sitt destilleri. De tar vatten från berget och har lite japanska byggnader på tomten, så de fattade direkt vad det var vi var ute efter.

Det är på jämtländska Vattudalen som Mr. Usagi produceras – ett småskaligt destilleri som redan på ett tidigt stadie förstod idén med Sebastians och Jules vision.

Tillsammans med Vattudalen bollade man recept och skickade samples fram och tillbaka. Och till slut landade man i den unika Mr. Usagi-profilen, en både fräsch och kryddig gin med kraftfull smak.

– Bland annat har vi sanshopeppar i kryddningen, vilket ger en lite pirrande känsla på tungan. Andra tydliga ingredienser är grönt te, blåbär, kanel, och såklart de vanliga:
korianderfrön, enbär och så.

Mr. Usagi lanserades sommaren 2019 i Systembolagets beställningssortiment, och totalt har man i skrivande stund gjort en stor batch om 2 000 buteljer. Mottagandet har varit positivt och förutom i Sverige finns ginen också att köpa i Holland, Tyskland och Belgien.
Duon hade även planer på lanseringar i bland annat Hongkong och även USA.
Men sedan kom – ja, ni vet vad – corona.

– Corona har tyvärr påverkat oss rejält. Vi hade en distributör klar i Hongkong men det blev helt stopp, vilket såklart är trist. Det här är en tuff bransch redan från start, särskilt vad gäller marknadsföring och så, och det blev ju inte lättare i och med corona, säger Sebastian.

Men samtidigt är det bara en väg som gäller nu, och det är framåt, menar han. Målet är givetvis att bli större.
– Vi har skickat in den till lite tävlingar här och där, bland annat i England, och vi hoppas såklart att det ska ge något, att fler och fler upptäcker den och uppskattar den. Vi behöver uppmärksamhet i andra länder och vi letar distributörer som kan hjälpa oss med det, eftersom vi själva inte har tid eller möjlighet att resa så mycket och gå runt och sälja in på barer och restauranger, säger Sebastian.

– Vi kommer också fortsätta att fokusera rätt mycket på Hongkong. Min kollega har bott där tidigare, och vi har ett gäng bartenders där som har hjälpt oss lite längs vägen, så vi hoppas kunna få till något större där så fort saker och ting blir som vanligt igen.

Hur skulle du själv beskriva Mr. Usagi för någon som aldrig har provat den?
– Jag skulle säga att det är en powergin. Den ligger på 46 procent, och vi har jobbat på att få fram kryddan och kraften. Den har också en tydligt japansk touch, även om vi inte har varit ute efter något helt galet annorlunda. Den är fortfarande klassisk i stilen, men med en egen touch.

Hur serveras den bäst tycker du?
– Vi har testat en massa olika varianter, och personligen gillar jag att blanda den med Franklin & Sons Pink Grapefruit Bergamott Tonic. Gärna med lite grapefruktzest och mynta på, sjukt gott. Eftersom vi har blåbär i ginen kan det vara gott att ha i själva drinken. Sedan tycker jag också att vår gin passar väldigt bra för en Vesper, det ger mycket djup i smakerna.

https://mr-usagi.com
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/mr-usagi-8172902/

Foto: Pascal Vossen

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!