En amerikan, en engelsman – och Bellman…

Rebel Yell French Oak Finish Straight Bourbon

(nr 86435, 45 %, 70 cl, 469 kr)
Bourbon när den är som bäst. Senaste åren har jag börjat fastna för amerikansk bourbon och även single malt därifrån. Finns en hel del att testa som är roligt. Det här är en bourbon jag fastnade för i somras. Jag ska inte ljuga, men det har tagit tjugo år av envist letande och testande men nu har jag verkligen smaklökarna med mig.
Doft: Gräddkola, vanilj, skogsbär och apelsinzest. Nästan lite godis.
Smak: Stor, intensiv och len med ett pepprigt och vitalt inslag från faten. Smaker som vanilj och kola återkommer i smaken. Citrus och mogna plommon finns i bakgrunden tillsammans med en genomgående lätt sötma.
Whiskeyn har en medellång finish och ett avslut med smak av karamelliserat socker. Enastående bourbon!
Betyg: 9,3/10

Tynt Meadow

(Nr 1144903, 7,4 %, 33 cl, 37,90 kr)
Det senaste trappistölbryggeriet i världen är Mount St Bernard Abbey och den 15 december kommer deras English Trappist Ale till Sverige och Systembolaget. 10 000 flaskor rullar ut och det finns chansen att smaka denna knäckiga kreation.
Doften är murrig och fylld av hösttoner integrerat med maltsötma och torkade frukter.
Smaken är stor och fyllig och här utvecklas alen mot choklad, dadlar, torkade aprikoser och fikon. Alkoholen känns, men är välbalanserad i sin stora kostym. Den känns nästan lite vinös i början men avslutas torrare än väntat och går åt knäck och lakritsrot på slutet.
Det är inte så långt kvar och den här kommer finnas som lyxöl på mitt julbord.
Betyg: 9,1/10

Bellman Punsch 2016

(Nr 89830, 28 %,
50 cl, 1 235 kr)
Välkommen tillbaka till svenska hemmen, kära punsch!
Ärtsoppa och punsch? Javisst i all ära, men hur många av oss serverar familjen det på torsdagar fortfarande? Nej, inte så många. Men punschen som dryck kommer sakta men säkert tillbaka till våra svenska hushåll. Visste ni att det finns över tjugo stycken på Systembolaget?

Den söta romlika produkten verkar falla oss i smaken igen. Punschen kanske är på väg tillbaka trots allt. I en drink eller över en stor isbit. Eller bara lätt kyld som jag gillar den.

I källaren på kungliga slottet låg en gång ett stort ekfat om 1800 liter full med arrak. Första gången det fylldes var i slutet av 1800-talet. 2013 tog Norrtelje Brenneri över ägandeskapet av fatet och började använda det igen.

Punschen är försiktigt (för att vara punsch) sötad med honung och rörsocker. Flaskorna som köps är numrerade.
En del av intäkterna från Bellmanpunsch-försäljningen fonderas för att kunna renovera det enastående fatet inom tio år, så att Bellmanpunschen kan avnjutas förhoppningsvis i minst ett hundra år till. Bellmanpunschen finns endast i mycket begränsad mängd. Men får man tag i en så väntar härlig njutning i ett litet glas.
Betyg: 8,5/10

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.