Swedish Whisky girl: mer nördig whiskyfakta

Moa Nilsson, Swedish Whisky Girl

Whiskyvärlden erbjuder mängder av information och det tycks att desto mer man lär sig, desto fler frågor uppstår.

Men det finns såklart intressant information som passar alla. Vare sig du vill kunna imponera på vännerna under nästa whiskyträff eller bara är nyfiken på att lära dig mer så kommer här lite whiskyfakta som de flesta kanske inte känner till.

Whisky Fungus

Om du någonsin besökt ett destilleri eller bara sett ett på bild så kanske du undrat över många av de väggar och närliggande träd som färgats svarta. Detta beror på en svart svamp, vid namn Baudoinia Compniacensis eller »Whisky Fungus« som det även kallas. Svampen växer på byggnader och ting som befinner sig i närheten av destillerier eftersom den livnär sig på de ångor av alkohol som uppstår vid destillation. Så håll utkik efter detta fascinerade fenomen nästa gång du är på ett destilleribesök!

Exporterade skottar

Skotsk whisky är fascinerande och tycks falla många i smaken, men visste du att det exporterades i genomsnitt 36 flaskor whisky från Skottland varje sekund under 2020 eller att det lagras tillräckligt mycket whisky i landet för att varje invånare skulle kunna få ungefär fyra tunnor var. Det är sammanlagt runt 22 miljoner tunnor!

När vi ändå är inne på skotsk whisky så var det faktiskt så att whiskyföretaget Dewar & Sons anses vara en av de första i världen med att skapa en filmatiserad reklamannons och den filmades 1897. I reklamen kan man se skotska män i traditionella kiltar som dansar runt och har det trevligt efter att ha avnjutit en dram eller två av just Dewar’s Whisky tillsammans.

Fenomenet änglarnas andel syftar på den årliga avdunstningen som sker naturligt ifrån lagrande whiskytunnorna. Det kanske många redan känner till, men visste du att om lagringen sker i ett varmt och torrt klimat, exempelvis vissa delar av Amerika, så avdunstar mer vatten än alkohol och alkoholhalten kan därmed stiga i faten. Är klimatet vått så avdunstar mer alkohol än vatten, vilket är fallet i Skottland, så alkoholhalten sjunker med tiden. I Skottland förlorar man runt 2% till »änglarna« – det motsvarar runt 44 olympiska simbassänger på ett år hävdar Ewan Gunn från Diageo. Änglarna är verkligen törstiga…

Några som däremot inte behövde vara så värst törstiga var destilleriarbetare under slutet på 1800-talet då det inte var ovanligt att man fick sig flera dagliga “drams” under sitt skift för att motverka att arbetarna i stället stal spriten. Tänk om man hade det på jobbet nuförtiden.

Dessutom är whisky glutenfritt, fyra indiska whiskymärken säljer mer än Johnnie Walker som många tror leder den internationella försäljningen, grundaren av det irländska Jameson Whiskey var skotte och 1965 byttes ordet William ut till Whiskey i NATO’s bokstaveringsalfabet.

Moa Nilsson är Swedish Whisky Girl – en svenska som bor i Edinburgh och tipsar om whisky. Följ Swedish Whisky Girl på Instagram: @swedishwhiskygirl

Text: Moa Nilsson Foto: Regenweibchen Photography

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!