Emma tipsar: Billiga klassiker!

I dag tänker jag rekommendera ett par klassiker väl värda att testa! Om du inte smakat dem redan, eller om det var länge sedan, kan det vara en tanke inför nästa maltinköp.
Här behöver du inte ramla av stolen när du ser prislappen, inte heller kommer du tvingas dra ner på semesterplanerna och du behöver definitivt inte gömma kvittot för din partner. (För det har man väl aldrig gjort?)
Det är lätt att hitta intresseväckande, obskyra whiskybuteljeringar som är kul att tipsa om. Ju konstigare, mer begränsade, desto mer skojigt är det. Eller är det verkligen så?
De vanligaste frågorna jag får från följare och läsare är ändå om jag har just tips på prisvärda whiskies att ge bort, eller byta ut huswhiskyn med. Här presenterar jag två »pouring drams« som du inte behöver bli ruinerad av att bjuda grannen på.

Black Bottle

Nr: 86129
Alkoholhalt: 40%
Pris: 279 kr
Varje whiskyskåp bör innehålla ett antal olika whiskies. En klassisk blended som är given.
Den här gamla godingen återkommer i min whiskyhylla med jämna mellanrum. Det är en blended whisky med stor andel del whisky från den skotska ön Islay, som många av er känner till. Så ni kan ju tänka er vad det ligger för whisky däri. Whiskyn har lagrats på bland annat amerikanska fat som inte innehållit bourbon, alltså »virgin fat«. De välrostade faten ger en extra dimension på whiskyn. Ett bra drag för lite karaktär till en annars nästan för välstämd symfoni. Black Bottle har en intensiv vanilj och honungslik ton med smak av frukt, choklad, ljungblommor och en liten fin nyans av torvrök. Eftersmaken är nötig och en pepprighet hänger kvar med den lättsamma rökigheten. En riktigt snygg, intressant blended whisky med lätt men tydlig rökton. En riktig klassiker!

Glen Moray Classic Sherry Cask Finish

Nr: 82058
Alkoholhalt: 40%
Pris: 329 kr
Glen Moray har gått från klarhet till klarhet för de svenska konsumenterna. Många hittade den när de lanserade sin Peated Single Malt i Sverige. Men den här gången tänker jag lyfta deras Classic Sherry Cask Finish. Det är en bourbonfatlagrad skotsk whisky som fått avsluta sin lagring i sherry olorosofat. Glen Moray Classic Sherry Cask finish är en lätt söt vaniljbomb som är lite sluten till en början och har nötiga inslag i doften.
Det är dock i smaken den blommar ut och blir stor, fyllig och där håller den verkligen inte tillbaka. Vaniljen är dominerande men i smaken får även lite av sherryfatstonerna plats. Torkad aprikos blandas med mjölkchoklad och varm citrus. Söt ljus, mjukkola mynnar ut i ett stramare avslut som ger den personlighet och en viss kryddighet.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.