Emma tipsar: Whisky tar aldrig slut

Även om man, som jag, ägnat sin karriär åt whisky, även om man kan mer än de flesta om whisky och även om man kan vakna mitt i natten och rabbla namnen på minst 100 skotska whiskydestillerier, så finns det ändå alltid något bortom horisonten. Det tar liksom aldrig slut. Varje whisky har något eget, något nytt, som till exempel dessa två:

Aberlour 12

Nr: 529
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 414 kr
Det här en double cask, lagrad på bourbon- och sherryfat, vilket givit den ett helt annat smakdjup än en whisky som tillbringat större delen av tiden på samma fat, och sedan bara fått en finish på ett annat fat. Här väntar en fruktig doft, med persikor, röda äpplen, en aning gräsighet och lätta tobaksnoter. Smaken bär också på äpple och persika som möter nougat, kola och vanilj i en skön sherryfatskaraktär. I finishen märks både citrus och ananas som tonar ut i lugna chokladtoner. En mycket välbalanserad whisky som håller ihop hela vägen.

Glenrothes Nordic Edition

Nr: 4109501
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 66,3 %
Pris: 1950 kr
Glenrothes Nordic Edition har vilat i fjorton år på sherryfat producerade enkom för detta destilleri, som också är känt för sin långsamma destillering och de höga pannor som ger en lättare, fruktigare sprit. I doften finner man mjuk vanilj, tillsammans med mogen persika, citrusskal och en lätt ekighet. Frukten återkommer i smaken, nu också med runda pärontoner och mer vanilj som fortsätter ut i en lång finish med kvardröjande ek.

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.