Blind Seal – amerikansk rye från Agitator

I dag 15 juni släpper whiskymakarna från Agitator ett nytt varumärke: Blind Seal. Det är i grunden en amerikansk Straight Rye Whiskey, förutom att den är mäskad, destillerad och lagrad lokalt i Arboga.

Bakom Blind Seal ligger Tobiaz Forsberg, kompis med Agitators destillerichef Oskar Bruno. Enligt pressmeddelandet berättar han så här om hur Blid Seal uppstod:

– Mitt intresse för råg uppstod redan när jag jobbade med ölbryggning. Jag började i den vevan få smak för Bourbon, och när jag upptäckte rågwhiskey var jag såld. Jag insåg dock snabbt att Systembolagets utbud av amerikansk whiskey, i synnerhet Rye är extremt begränsat och att det som finns är alldeles för överprisat. I samma veva hade min gamla barndomskompis Oskar gått och startat destilleri (Agitator). Vi började prata om att göra något småskaligt, men det spårade ju ur fullständigt, berättar Tobiaz Forsberg.

Blind Seal är tillverkad av 60% rågmalt och 40% kornmalt som får jäsa långsamt.
Destilleringen sker i Agitators höga och låga vakumpannor för att ta vara på den fruktiga och brödiga karaktären som finns naturligt i råvaran. Spriten man får ut blandas sedan i lika delar, innan det är dags att späda till 55% och lägga den på tunnor.
Lagringen sker på nya 200 liters ”wave stave”-fat av hårt kolad, amerikansk ek. Där får destillatet ligga i tre år innan det späds och buteljeras vid 46%.
Inga tillsatser eller kylfiltrering förekommer i övrigt.

Resultatet är allt annat än subtilt, enligt Tobiaz Forsberg. Vanilj och saltkaramell balanseras av alkoholtrycket och sedan kommer det en eftersmak av svartpepparhetta som ligger kvar länge. Kraftfull och burdus men ändå på något sätt lättdrucken. Gjord för att drickas som den är, eller i en Old Fashioned eller med Cola.

Blind Seal Whiskey

Alkoholhalt: 46 %
Nr: 55831
Volym: 50 cl
Pris: 369 kr

Drinktips:
Rye Old Fashioned
5 cl Blind Seal Straight Rye
0,5 cl Sockerlag
5 droppar Bitters

Rör ingredienserna kalla med is och sila upp i ett lågt glas med is. Garnera med apelsinzest eller med en bit citronskal.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!