Smögenbryggar’n – Öl med smak av havet

Många ställde sig frågan varför det inte fanns ett ölbryggeri på Smögen, när de hade en sådan enorm omsättning av öl. Ön är en av de krogtätaste miljöerna i Sverige. Att då ta in öl från Danmark och andra stora producenter var kanske lite konstigt, när man tänker efter.

Text: Peter Fredberg foto: Smögenbryggar’n

De som till slut antog utmaningen med att starta bryggeriet var Bengt Gunnarsson, Sten Berndtzen, Mikael Westberg och Joel Oresten och 2018 drog arbetet igång på allvar. Hela tanken med bryggeriet var att det i första hand skulle bli krögarnas eget bryggeri, ute på Smögen.

– Idag håller vi till i en industrilokal på Smögen, en meter från kajen med egna båtplatser utanför. På sommaren har vi ibland en säl som simmar förbi, kikar och håller koll på vad vi sysslar med. Bryggeriet är synligt redan när du kommer båtvägen mot Smögen, så vi ligger minst sagt nära havet. Enklare servering på kajkanten och ett riktigt taproom planerar vi också att ha öppet i sommar under cirka sex veckor. Planen är att övrig tid kunna erbjuda folköl på fat och smakprover på det starkare ölet. Vi kommer även sälja vår folköl från kylar, direkt från bryggeriet, så man kan bunkra upp ordentligt inför
färden vidare på havet, säger Jesper Jonasson, VD.

VD Jesper Jonasson i produktionen. Tång, krossat musselskal och andra maritima ingredienser gör att bryggeriet har fullt upp.

Smögenbryggar’n har valt att ha tång i alla sina öl. Anledningen till att de använder denna marina råvara är att de vill åstadkomma mer smak. Men det handlar inte om att få ölen att smaka hav.

– Tången innehåller mineraler och har en bra, naturlig sälta som passar fint in i drycken. Den är också mycket rik på umami som är en smakbärare, precis som socker, alkohol, salt och fett. Tången plockar på detta sätt upp nyanser från både malt och humle.

De använder idag främst två sorters tång; finger- och blåstång. Dessa plockas lokalt av professionella tångplockerskor men levereras också av Sveriges främsta tångodlare och pionjärer på området, Nordic Seafarms. De har även testat Sockertång, men som namnet antyder innehåller den lite mycket socker. Det kan ge en lite svårkontrollerad jäsning av ölet, så valet föll på annan tång som inte delade just de egenskaperna.

– Tången som vi använder får också olika karaktär om den är rå, lufttorkad eller rostad. Vi kan även laka ur den för att få ner sältan. Det finns riktigt mycket smakmöjligheter att arbeta med när vi jobbar med tången som ingrediens.

De gjorde ett vattentest hos Murphy & Sons, som analyserar vattenprover och säljer produkter för att hjälpa till med kontroll på vattnet om det behövs. Vännerna fick tillbaka ett blankt papper. Företaget hade helt enkelt ingen produkt de behövde sälja till dem, utan berömde istället vattnets kvalitet.

– Men eftersom vår vattentäkt är i direktkontakt med granit, blir vattnet lite mjukt. För att brygga ett mörkt öl, vill vi gärna ha ett lite hårdare vatten. Vi fick tips om bryggerier i Skottland och Belgien som använder krossat ostronskal för just ph-justering. Eftersom en av våra delägare även har en egen musselodling, så gjorde vi tester där vi använde musselskal. Det visade sig vara tillräckligt för att nå den lilla justeringen av ph som behövdes för vår del. I musselskalen får vi inte bara ut kalcium, utan även lite andra mineraler som ger en marin prägel på ölet. När det kommer till havssaltet så tillsätter vi det om vi känner att tången inte tillför den sältan vi vill åt.

De övriga råvarorna till bryggeriet får de från flera olika leverantörer, och malten kommer främst från Tyskland och Storbritannien. De har även ett nystartat projekt för att få tag i spannmål från en lokal gård i närheten.

– Den av våra öl som går bäst är snIPA’n, eftersom den har hyllplats i hela Sverige. Det är en klassisk IPA med en ganska hög beska. Det är inget nördigt öl, men ett kul omtag på ett klassiskt recept med en marin twist. Den visar på ett snyggt sätt vad tång kan tillföra ett öl, utan att det ’smakar hav’. Ska vi se till krogar, som är våra främsta kunder, så skulle jag nog säga att Hamnölen går väldigt mycket. Det är en Ale med lite toner av en lager, som fungerar perfekt till husmanskost eller en bytta med Smögenräkor.

Container-taproom redo att serva törstiga besökare

Bryggverket är ett unikt bygge som skapats specifikt efter deras krav av tillverkaren HG Machinery i Kina. Det är på 1000 liter och de har en jästankskapacitet på drygt 13000 liter. När verket väl kom till Sverige så utförde de lite egna justeringar och anpassningar.

– Det skulle fungera på en liten ort där det finns begränsade möjligheter till service och tekniskt kunniga personer kring just ölbryggande. Så vi anpassade bryggeriet så att det skulle kunna servas av lokala tekniker, elektriker, m fl. vilka har vana från vår fiskberedningsindustri här ute. Allt för att få så korta avbrott som möjligt om något sker eller behöver justeras.

De tar gärna emot besök och deras guidade visningar kan du enkelt boka via ticketmaster. Om allting går vägen nu efter pandemin, så kommer de att få sälja en stor stark i sitt taproom i sommar. Det är något de verkligen ska se fram emot, och om du ska välja en öl att njuta av när du sitter och dinglar med benen från bryggan på Smögen, så är det enligt Jesper helt klart Smögen 45:an.
– Den kan du endast få uppleva här ute hos oss. Sitter du på en annan brygga, så hade jag sagt att du skulle avnjuta just vår Hamnöl.

FOTNOT: Tryckfelsnisse var framme i den tryckta tidningen. Sten Berndtzen heter just så och inget annat.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!