Recept: Ljuvlig citrus i säsong

Nu är de som godast! Alla härliga citrusfrukter som ligger och väntar i välfyllda butiker. Inte bara är de som godast nu, det är dessutom miljö- och klimatsmart att välja frukt och grönt som är i säsong.

Variationen är stor, allt från sur lime till söta apelsiner. Grön lime, röd blodapelsin och gyllengul apelsin. Vi använder det mesta från frukten – fruktkött, saft och rivet skal. Skalet innehåller generöst med pektin som ger marmeladen fin konsistens. Fruktköttet är packat med vitamin C och antioxidanter, en riktig hälsokur.

Citrusfrukter är väldigt lätt att använda i matlagningen, både i salta och söta rätter. Vi har skakat, bakat, hackat, rostat, rivit och pressat för att skapa några nya, goda recept med vår favoritfrukt. Så njut av allt det goda från den perfekta frukten fiffigt förpackad i sitt delikata skal!

Winter Orange Whisky Cocktail

Lagom till 2 cocktails

10 cl färskpressad apelsinjuice
4 cl Cointreau
8 cl Bourbon med honung, t ex Tennessee Honey
1 äggvita
Is
Apelsin till garnering
Kylda cocktailglas

Gör så här:
Slå juice, sprit och äggvita i en shaker. Torrskaka kraftigt i några minuter, tillsätt is och fortsätt skaka tills drinken är kall. Sila cocktailen i glasen med en fin isbit. Garnera med apelsin.

Limedip

4 personer

1 st avokado mogen
1 dl grovhackade korianderblad
1 dl grovhackad persilja
2-3 msk pressad lime
0,5 msk rivet limeskal
1 st vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1 dl frö, kärnor eller nötter, t ex valnötter eller pumpafrön
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Kärna ur och skala avokadon och lägg den tillsammans med de övriga ingredienserna i en mixer. Mixa till en grynig dipsås och smaka av med salt och peppar.
Tips – spetsa såsen med några centiliter vodka.

Rostad citrondressing

4 personer på buffé
1 st citron
1 msk flytande honung
3 msk olivolja
2 tsk finhackad vitlök
2 msk finstrimlad salladslök
1 msk finhackad bladpersilja
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Dela citronerna på mitten och lägg dem med snittytan ner i en torr stekpanna. Stek citronerna tills de fått rejält med färg och pressa dem sedan i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa kraftigt. Smaka av med salt och peppar.

Tips – byt ut honungen mot Cointreau eller Grand Marnier för lite extra citrussmak.

Olivoljekaka med citrus

Ger 1 fin kaka

225 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
225 g strösocker
3 st ägg
2,5 msk finrivet citrusskal, t ex apelsin och clementin
1 nypa salt
4 msk mjölk
1,75 dl olivolja av god kvalitet
2 msk likör, välj din favorit
Smör till att smörja formen
1 st form med löstagbara kanter
Skivad skalad citrus att täcka botten av formen med

Blanda mjöl och bakpulver. Smörj formen och täck botten med citrusskivor. Vispa ägg, socker, rivet skal kraftigt i fem minuter. Sänk hastigheten och tillsätt mjölk, olivolja och likör. Sikta i mjölblandningen och blanda till en jämn smet. Slå smeten i formen och jämna till ytan. Grädda i ugn, 40-50 minuter i 160°. Låt kakan kallna och vänd försiktigt upp den på tårtfat. Var försiktig så att citrusskivorna följer med och stannar på kakan.

Citrusmums

Ger 20-25 fina bitar

250g mjukt smör
1 msk rivet skal av apelsin
4 msk färskpressad apelsin
175 g strösocker
4 st ägg
275 g mjöl
1 msk bakpulver
1 dl filmjölk
ugnsform, ca 25 x 25 cm

Topping:
50 g farinsocker
50 g flytande honung
1 msk rivet skal av clementin
3 msk färskpressad clementin
2 msk Cointreau eller Grand Marnier

Gör så här:
Blanda mjöl och bakpulver. Vispa smör, socker, apelsinskal kraftigt i tre minuter. Vispa i äggen, ett i sänder, sänk hastigheten och tillsätt filmjölk och pressad apelsin. Sikta i mjölblandningen och blanda till en jämn smet. Smörj ugnsformen och slå i smeten. Grädda i ugn, 30 minuter i 175°.
Låt kakan vila fem minuter. Rör samman toppingen och skeda den över kakan.
Låt den kallna och skär den i fina bitar.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se