Vasa 1628 – nygammal snaps till påskbordet

Vasa 1628 är ett nytt svenskt brännvin som är återskapat av världens äldsta spritfynd som hittades i samband med bärgningen av regalskeppet Vasa.

Chief Blender Daniel Borg har genom lukt- och smaktester samt kemiska analyser och forskning på destillering på 1600-talet lyckats ta fram ett recept som helt matchar spriten som hittades på Vasaskeppet.

Sill- och snapsinledningen på våra smörgåsbord är en kvarleva från det så kallade Brännvinsbordets smaker och funktion. Brännvinsbord skapades på 1500-talet och var en förrättsmåltid bestående av fem delar: ett par olika sorters bröd, smör, en eller två sorters ost eller potkäs, fisk t.ex. rimmad eller gravad lax eller en sillinläggning, någon korv, rökt, spicket eller torkat kött, samt ett par-tre sorters kryddat brännvin. Det hade sin storhetstid under 1700-talet och utvecklades under 1800-talets början till det smörgåsbord som vi känner idag.

Vasa 1628 har en smak av anis och inslag av ek och rekommenderas att serveras kyld som en snaps eller rumstempererad som en avec på påskbordet eller till påskens desserter.

Doft: Rik och kryddig doft av anis, undertoner av vanilj.
Smak: Smak av anis och inslag av ek. Len och lite söt i smaken.

Vasa 1628

Nr: 41312
Pris: 496 kr
Alkoholhalt: 33%.
Storlek: 700 ml

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!