Emma McHarris – Vad händer på Kilchoman?

Kilchoman är ett destilleri som är i ropet på många olika sätt, och av många olika anledningar. En anledning är deras riktigt rökiga whiskies, en annan är deras uttalade filosofi från fält till flaska och en tredje är att de på mindre än tjugo år lyckats etablera sig på världsmarknaden. Mycket händer på Kilchoman just nu, och Allt om Whisky fick en chans att ställa några frågor till deras Brand Ambassador Emma McHarrie.

Text: David Mortimer-Hawkins Foto: Kilchoman Distillery

Hej Emma, hur kommer det sig att du jobbar i
whiskyindustrin, och i synnerhet på Kilchoman?
– Det här är verkligen min favorithistoria. Jag växte upp vid Loch Gorm, tvärsöver vattnet från Kilchoman. Som liten jänta brukade jag rida kring Rockside när destilleriet ägde marken tillsammans med en annan familj, och jag har sedan dess sett destilleriet gå från klarhet till klarhet. Jag gillar verkligen deras fält till flaska-filosofi, och för mig är det något vackert att få vara en del av.

Jag började jobba i caféet 2018, när jag var 17 år gammal, som ett sätt att tjäna lite pengar innan jag skulle börja på universitet för att läsa engelsk litteratur och spanska – kanske inte det mest efterfrågade i whiskyindustrin. Men jag jobbade en säsong och lämnade sedan Islay för att börja på universitet, i tron att Kilchoman skulle vara ett säsongsjobb när jag råkade vara hemma.

Kilchoman är för ögonblicket de enda som på Islay som använder fat från Breckenridge för att göra singelmalt, så det ska bli spännande att se hur det här påverkar vår new make, och hur det kommer förändra vår smakprofil.

Jag visste inget om whisky, annat än att det produceras mängder av det på den ö där jag växte upp. Jag läste ett år på universitet, fick ett sammanbrott och beslutade att det inte var något för mig. Jag hade ingen aning om vad jag ville göra med mitt liv, och när man är 18 är det svårt att bestämma sig för framtiden. Jag kom tillbaka hem för att jobba en säsong, men uppenbarligen hade jag gjort något rätt, för de erbjöd mig ett heltidsjobb! Jag förälskade mig snabbt i whiskyindustrin, och i synnerhet i Kilchoman. Jag har jobbat på och lärt mig mer för varje dag, och jag kan faktiskt inte se hur jag skulle vilja jobba för något annat företag.

Från din tid i besökscentret, kan du berätta någon av dina favorithistorier?
– Fem år i besökscentret har givit mig många historier att välja bland. Feis-dagar är alltid minnesvärda eftersom det kommer så mycket folk, och hela destilleriet sjuder av liv, något jag älskar. Man möter så många härliga människor när man är rundtursguide, och det är en anledning till att jag hållit på så länge.

Har ni byggt ut eller uppgraderat destilleriet de senaste åren?
– Om du har varit här någon gång under de senaste fem åren kommer du märka att mycket har förändrats. Sedan man köpte gården 2015 har man byggt ett nytt mältgolv, byggt om en gårdbyggnad till lager, flyttat till en större buteljeringsanläggning, byggt sex nya lager, byggt ut pannhuset med ett ny linje som är en spegelversion med likadana pannor och mäsktunna, tillsammans med åtta nya jäskar, och sist men inte minst; ett underbart nytt besökscenter. Så det har varit mycket att göra de senaste åren, och vi är fortfarande inte klara, eftersom vi har stora planer för framtiden.

Tidigare kom ju era fat från Buffalo Trace, men nu kommer de från Breckenridge. Hur tror du det kommer påverka er whisky?
– Jag ser verkligen fram mot att själv ta reda på det. Kilchoman är för ögonblicket de enda som på Islay som använder fat från Breckenridge för att göra singelmalt, så det ska bli spännande att se hur det här påverkar vår new make, och hur det kommer förändra vår smakprofil. Breckenridge är kända för blended bourbon, gjord på 56 % majs, 38 % råg och 6 % mältat korn, som sedan lagrades minst tre år i rostade fat av amerikansk ek. Vi märker noter av honung, kanderad apelsin och farinsocker i deras bourbon, och vi förväntar oss att det kommer ge vår whisky ännu ett lager av kryddor och nötter när vi använder deras fat.

Ni satsar mycket på att producera whisky från fält till flaska, och nu, när årets skörd ligger och väntar i era silos, kommer ni utöka odlingsarealen också?
– Grunden för hela filosofin på Kilchoman är att göra whisky från fält till flaska, men dessvärre är det ont om bördig mark, och vädret är inte alltid det bästa. Rockside farm är på runt 800 hektar, det är stort på Islay! Men bara någon tiondel av det passar för att odla korn, vilket ger nånstans runt 20-30 % av vårt årsbehov.
Vi har nyligen lagt ner dränering i en del fält för att utöka odlingsarealen, vilket betyder att vi måste lägga till ett mältgolv för att möta detta. Och som det nu är, plus det faktum att många av gårdarna runtomkring är små familjejordbruk, eller ännu mer obrukbar mark, så är det svårt för oss att utöka så vi själva kan odla mer korn.

I början av december kommer Triskele att lanseras i Sverige. Vad kan vi se fram mot?
– Triskele-faten är ett giftermål mellan 20 % STR
75 % Bourbon och 5 % Sherry som buteljerats exklusivt för Sverige med en alkoholstyrka på 48,2 %. För de som inte vet så är ett STR-fat en process där vi använder portugisiska rödvinsfat, som sedan skrapas, rostas och kolas på nytt. Giftermålet av dessa tre fat skapar en underbar balans med vinet från STR-faten som lägger till noter av söt sommarfrukt och marsipan, tillsammans med bourbonfaten och en aning sherryfat som lockar fram karamell, citrus och vanilj. Jag har inte själv provat just denna version av lanseringen, men jag har alltid tyckt om bruket av STR-fat med vår sprit, så jag ser fram mot att besöka Sverige och prova den!

Läs också vårt test av 3 x Kilchoman

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!