Emma tipsar: Skotsk gin och whisky från Yorkshire

Filey Bay Single Malt Flagship

(Nr. 53517, Alkoholhalt: 46 %, Pris: 690 kr)

Spirit of Yorkshire Distillery har dykt upp på min önskelista över platser att besöka. De har besöksturer dagligen trots att de inte hållit i gång så många år. En av deras whiskies som har funnit vägen till Sverige gjorde ett trevligt intryck. Filey Bay Single Malt Flagship är som man kan tänka sig deras flaggskepp och den whisky som kommer kunna visa deras destillerikaraktär på bästa vis.

Doft: En gentil doft som är lättsam och citrusbetonad. Citron, lime och vita somriga toner av fläderblom.

Smak: Krämig, hårfin fruktsötma i bakgrunden och lätt i stilen. Citronskal, mjuk vaniljkola blandas här med vedträ och aprikoser. Alkoholen ger whiskyn en bra balans i den nästan annars för finstämda orkestern och den tanninrika finishen skapar en spännande, bra pepprighet. »Ren, finstämd och citrusstyrd«.
Betyg: 9/10

Tulchan Gin

(Nr 50742, Alkoholhalt: 45 %, Pris: 569 kr)

Min kärlek till Skottland går kanske inte att gå miste på. Så efter tips om ny whisky från Yorkshire kommer här en rekommendation från norra delen av den stora ön väster över – Tulchan gin.
Idag finns en hel del skotsk gin att beställa på Systembolaget, några har vi bekantat oss med tidigare. Det är första gången vi testar denna »ginskotte« som är skapad på Glenrinnes Distillery. I klassisk London Dry-anda finner vi de klassiska noterna i ginen. Den vansinnigt skotska flaskan kan jag inte bestämma mig för om den är alldeles för mycket eller bara extremt skön och rolig. Jag hoppas innerligt att de har en fågel som spelar säckpipa för mig om jag någon gång i framtiden kan besöka dem.
Betyg: 8/10

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!