En trio skånska bryggerier

I den skånska myllan växer inte bara raps – även ölbryggerierna blommar här. Följ med på en rundtur bland några av de mest spännande sydsvenska ölproducenterna!

Text: Christian Mellbris Foto: Christian Mellbris, Remmarlövs Gårdsbryggeri, Brewski Brewery, Brygghuset Finn

Vi börjar på ett saltstänkt industriområde i utkanten av sundets pärla – Helsingborg. Byggnaderna i tegel står tätt och samsas med såväl motorväg som färjeleder. Här bryggs också ett av de hetaste skånska ölen just nu – den från Brewski Brewery. Grundaren och ägaren Marcus Hjalmarsson berättar mitt i en bryggning “Shitty Lager”:

Marcus Hjalmarsson, Brewski Brewery

– För en sisådär tio år sen hade jag två företag men ingen livsglädje. Jag sålde allt, tog mitt livs besparingar och satsade på Brewski. Jag läste allt jag kom åt om ämnet och gick från fönsterputsare till självlärd bryggare.

Idag är Brewski en familjeangelägenhet.
– Min fru Cogna har hand om administration och marknadsföring och tillsammans med min bror ansvarar de för Barski, vår restaurang. Sonen Teo arbetar både i köket och på bryggeriet, och designade loggan redan som 11-åring.

Barski

I det gamla slakthuset styr nu Marcus allt från städning till vörtkokning via en datorskärm.
– Ju mer av den mänskliga faktorn vi kan ta bort, desto bättre. Jag är lite anal, skrattar han, och vill automatisera så mycket som möjligt. Istället för att lägga 80 % av tiden på städning är vi nere i under 40 %. Vi får mer tid till att laborera samtidigt som vi har bättre koll på processen.

Och experimentlusta har funnits från början – de var först i Europa med riktig frukt i IPA i och med sin Mango Feber och de har bryggt på drakfrukt i Florida. Innan COVID var USA deras största marknad.

– Vi var ganska stora i södra USA en period och samarbetade med riktigt häftiga bryggerier, där vi hade egen produktion. En med svenska rödbetor och passionsfrukt blev riktigt populär! Sen sket det sig i och med pandemin.

Nu satsar de lite närmre med tre restauranger med tema hantverksöl och långrökt kött i Norden, i samarbete med Holy Smoke BBQ.
– En i Helsingborg, en i Helsingfors och en i Oslo! Samma koncept, samma goda öl.

Varje augusti anordnar de också Brewskivalen, en tredagarsfestival i ölens tecken.

– Det började med att vi ville bjuda in våra amerikanska bryggarvänner till Sverige för att fira födelsedag, och det har växt till att 1000 utställare från hela världen vill komma och visa sina produkter. Tyvärr har vi bara 100 platser, men det är bra skit som kommer hit!

Vad som finns i pipeline för bryggeriet är svårt att säga då de oftast bara planerar några veckor i förväg.
– Ja, det har hänt att jag strukit allt vi haft på gång för jag har fått en idé som jag bara måste testa. De andra blir inte så glada på mig, men någon måste ju stå för visionerna! skrattar han. Och visst finns visioner med nära 500 olika öl bryggda på dryga 10 år!
– Man måste ju testa grejer. Tror man att man redan har det bästa så utvecklar man sig inte!

Hampus Olofsson, Remmarlöv Gårdsbryggeri

Resan fortsätter. Inte mer än fem minuter väster om Eslöv tar vi den av åkrar omgivna grusvägen upp till Remmarlöv Gårdsbryggeri. Det är en sydsvensk lantlig idyll komplett med en pittoresk 1800-talskyrka i rött tegel vid infarten, och anrika Trollenäs slott bara en halvmil härifrån. På gårdsplanen välkomnar Hampus Olofsson oss.
– Jag har jobbat här sedan starten 2013. Håkan, som grundade bryggeriet, skulle brygga 100 liter öl till en byafest men det eskalerade ganska snabbt! skrattar Hampus.

Och visst har det blivit större; årligen bryggs 200 000 liter öl här, som dricks så långt bort som i Jämtland.
– Vi är en handfull som jobbar här, och det är i grunden ett familjeföretag med det lokala, stabila och folkliga i fokus, fortsätter Hampus.

Det saknades en enkel öl utan krusiduller, tyckte de, varför Remmarlöv har riktat in mycket av produktionen på pilsner och lageröl. Det lokala märks i allt de gör – från att det egna Remmarlövskornet odlas mitt över vägen till att spillprodukterna går till de närliggande djurbönderna.

– Håkan har lantbrukarbakgrund, och just bondförnuftet har styrt bryggeriet. Det är ju onödigt att all värme bara går ut till ingenting, till exempel, så vi använder den till nästa bryggning. Vattnet tas från egen brunn och med ett slutet VVS-system och solceller så är gården nära nog självförsörjande.

Vid väggen där samtlig historisk produktion radas upp blir Hampus nostalgisk.
– Det är svårt att välja en favorit, jag har ju varit med på alla och de har alla varit speciella. Till slut landar han i Eslöfs Pilsner som de gjorde i samband med sitt treårsjubileum – en bra, lättdrucken öl som smakar som pilsner ska. Och tro inte att fokus på pilsner och lager gör att gårdsbryggeriet inte är innovativa – tvärtom!

– Vi jobbar mycket med spannmål. I vår Rotkraft har vi ett gammalt kulturspannmål som heter Balder. Det har inte samma avkastning som konventionellt spannmål, men rotsystemet är väldigt stort vilket ledde till att det klarade sig mycket bra under torkan 2018 då det letar vatten långt ner i marken, fortsätter Hampus. Axet är också stort, vilket skyddar den mot skadeinsekter, och då behövs inte besprutning på samma sätt.

– Nu har vi ett samarbete med granngården där Lunds Universitet också är med. Vi odlar Kernza som är ett flerårigt vetegräs. Bra för marken, omgivningen och ölen!

Begreppet levande landsbygd märks också i den sommarpub som bryggeriet ordnar, där hundratals besökare från närområdet släcker törsten under de varma månaderna. När vi lämnar Årets Företagare i Eslövs kommun gör vi det med ett på återseende, och rullar vidare genom det rapstäckta landskapet.

Grundarna av Brygghuset Finn. Joacim Larsen, Petter Lindholm och Simon Frennberg

Skåneturen avslutas i den 600 år gamla staden i vinden: Landskrona. Brygghuset Finn har idag sina lokaler mitt i stan men det var inte här det började för de tre nationskamraterna från Lunds Tekniska Högskola.
– Egentligen var bryggeriet en produkt av en fiktiv affärsplan i en kurs runt 2009. Det gick hyfsat fort från tanke till handling och från 2013 har jag arbetat med Finn på heltid, säger Joacim Larsen.

De första åren gjorde vännerna 20-litersbatcher hemma i korridorsköket, och när lokalerna blev större blev också utmaningarna fler – från att behöva rigga upp utrustning till att slipa betonggolven själva och finslipa recept. Första bryggningen i 500-litersformat slutade till exempel med en alldeles för stark slutprodukt.
– Proportionerna i receptet och ett nytt bryggverk var nog bo-ven där. Som tur var kunde vi med lite finurlighet slippa hälla ut allt; vi sålde det som en slags testöl på studentevenemang och den blev mycket uppskattad, berättar Joacim med ett leende på läpparna.

Han berättar vidare om den Brown Ale de haft med i sin katalog från början som han är extra stolt över.
– Den är kanske ingen av våra storsäljare men den ligger mig varmt om hjärtat och är en underskattad öltyp. Den kommer vi nog aldrig sluta med! skrattar Joacim.

Idag brygger Finn 430 000 liter om året, och vill hellre kalla sig hantverksbryggeri än mikro-bryggeri.
– Det säger inget om kvalitet. Och vi är dessutom inte så små längre!

Bland de många nämnvärda tidigare släppen är Lundakarnevalens officiella öl 2022, Karnevöl, som sålde såpass mycket att det faktum att den fick tas bort från Systembolagets “Lokalt och småskaligt” är värt en rad – den första produkten i sitt slag som slog i volymbegränsningen på 50 000 liter och fick flytta över till beställningssortimentet!
– Ja, det var kul! Produkten var ju tidsbegränsad och jag är säker på att du hittar en burk sparad hemma hos många Lundensare.

Ett annat intressant släpp var ölet Lovebeats, ett samarbete med artisten Mariette där en krona av varje såld butelj gick till Regnbågsfonden för att stödja utsatta HBTQ-personer världen över.
– Det var lite av en slump; en i styrelsen sprang på henne på ett event i Stockholm och de började prata öl. På den vägen var det – en god öl för en god sak!

Ett något nyare släpp som Joacim gärna pushar för är en svensk hefeweizen.
– Det är inte vårt första veteöl, men för att inte vara tyska munkar som bryggt i 1000 år är den riktigt, riktigt bra!

Därmed är vår Skånetur avslutad, men på långa vägar inte avklarad; där finns många fler spännande och intressanta bryggerier att besöka, och våra tre stopp idag är väl värda återbesök.

Remmarslöv Gårdsbryggeri

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!