Test: Fyra Old Perth under luppen

En gång i tiden var den vackra staden Perth, med sina ståtliga stenbyggnader och den undersköna utsikten över floden Tey, en välkänd prick på den skotska whiskykartan. Med sitt strategiska läge mellan whiskydestillerierna i norr och malttörstiga konsumenter i England växte Perth fram som ett stort centrum för whiskyblandning under 1800-talet. Idag är få medvetna om stadens anrika destillathistoria, men det är Old Perth här för att ändra på. Här har vi provat några utvalda Old Perth – läs artikeln i Allt om Whisky #6-2023

Old Perth, The Original

Doft: En ung och initialt lite omogen doft med sött äppelmos, cashewnötter och glöggmarinerade russin. Lite marsipan efter ett tag. Färska päron och flädersaft, sedan kanel och farinsocker. Med tid i glaset blir doften bara mer och mer vinös, och glöggkänslan förstärks.
Smak: Ek, chokladbrownie, rostade mandlar och söt mördeg möter sött, mjölkigt kaffe och den ganska långa eftersmaken klingar av i ännu mer nötter och lite sötlakrits.
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 55656
Pris: 519 kr
Betyg: 7,7

Old Perth, Palo Cortado Limited Edition

Doft: Väldigt sött och krämigt första intryck, med gräddnougatpraliner från Paradis-asken, och mandelkubb. Sedan kommer torkade plommon och rönnbärsgelé fram. Efter luftning blir doften smörkolasöt med lite apelsinchoklad i bakgrunden.
Smak: Smaken är balanserad, kryddig och inte alls lika söt som doften. Här tar eken ganska stor plats med viss beska, men också en viss pepprighet tillsammans med läder och romtopf-frukter.
Alkoholhalt: 55,8%
Nr: 59860
Pris: 899 kr
Betyg: 8,0

Old Perth, 12 yo

Doft: Stängd doft med källarkänsla, äppelmust och lite kryddnejlika. Mer parfymerad efter ett tag, med viol, cederträ och svartvinbärssaft. Efter en stund ändrar doften karaktär och blir betydligt mer vaniljtung, samtidigt som källarkänslan försvinner och ger plats åt färska plommon och klarbär.
Smak: Smaken är ganska blyg och en smula platt jämfört med doften, vilket är något av en besvikelse. Här finns lite ek, lite choklad och även lite mynta men i den tunna eftersmaken ryms mest trätoner och lite rosmarin tillsammans med en aningens svart te.
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 55659
Pris: 674 kr
Betyg: 7,3

Old Perth, 14yo

Doft: Maffig doft med sötbitter, kryddig BBQ-sås, sherry och ananas. Hasselnötter och söt kavring anas också. Ännu mer nötter efter hand (nötcréme!), och nu även hjortronsylt och smält smör. Den här doften är en hel måltid!
Smak: Klassiska sherrytoner först, sedan pyttelite selleri och anis. Frukten finns, med både blåbär och russin, och efter den märks ekbeska och stjärnanis. Smaken är inte riktigt lika bastant som doften, men den är definitivt komplex och mer klassisk i stilen. Eftersmaken ger aromatisk rosépeppar, valnötter och något lite mineraligt.
Alkoholhalt: 43,7 %
Nr: 85778
Pris: 1512 kr
Betyg: 8,6

Old Perth, Vintage Collection 1994

Doft: Klassisk, livlig och fyllig sherrybomb med syrlig känsla. Torkade fikon möter nyrostad ek och massvis med gräddkola. Efter luftning blir doften ännu sötare med karamelliserat socker och en hel del söt kanel.
Smak: Snyggt, nötigt och sherryvinöst med medelfyllig kropp och lättare eftersmak. Eken tar mycket plats tillsammans med mogen banan, ingefära och söt chili. Här driver sherryfatet smaken framåt med mycket fatinfluens.
Alkoholhalt: 44,6%
Betyg: 8,3

Etiketter

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.