Fieruaas Distillery – Hantverk från Halland

Fieruaas Distillery är ett hantverksdestilleri beläget vid Västerhavet i halländska Fjärås. Här har man sedan 2019 producerat omsorgsfullt destillerat sprit av många olika slag; både gin, akvavit, whisky, äppelsprit och brandy har runnit fram, nyfiket övervakade av Master Distiller Michael. Då mycket av råvaran är lokal och eftersom all produktion sätter hantverket främst blir det inga stora batcher, men nu finns två av deras produkter i Systembolagets tillfälliga sortiment, en brandy och en svensk tolkning av det där välkända franska äppeldestillatet.

Fjäre Brandy
Basen är ett ekologiskt rödvin från Toscana, gjort på Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Det destillerades i maj 2020 och har sedan dess fått ligga på sherry- och rödvinsfat, vilket gav denna brandy en fin fatkaraktär, med stråk av honung, aprikos, hasselnöt och vanilj.

Fjäre Brandy
Alkoholhalt: 40,3 %
Nr: 30952
Volym: 50 cl
Pris: 629 kr

Fjäre Apple Spirit
Har man trädgården full av äppelträd ska man ju ta vara på äpplena. Och det gjorde man, genom handplocka dom vartefter de mognade, för att sedan pressa och jäsa dom. Det färdiga destillatet har sedan legat på svenska ekfat i 12 månader. Här bjuds på tydlig fatkaraktär som står fint mot en fin och lite söt äppelton.

Fjäre Apple Spirit
Alkoholhalt: 40,3 %
Nr: 30950
Volym: 50 cl
Pris: 649 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!