The Ileach vs Finlaggan – En rökig kamp!

Nu när det är festivaltider på rökön nummer ett, Islay, så passar det ju väldigt bra att köra en head-to-head kamp med två representanter från ön som är hyllade och uppskattade – The Ileach vs Finlaggan

The Ileach och Finlaggan är vad man kallar för ’Mystery Malts’ – man vet helt enkelt inte vilket destilleri som whiskyn kommer ifrån, mer än att de är från två som är belägna på Islays sydkust. Att prova denna typ av whisky är alltid intressant då man får gnugga geniknölarna för att försöka lista ut vilket destilleri de kommer ifrån. Det man kan konstatera är att bägge levererar en stor dos av rök och är karaktäristiska för vad Islay whisky handlar om – stora och kraftfulla smaker!

På papperet så ser det ut som att Finlaggan kommer att vinna denna match med lätthet med tanke på sina extra 10% i alkoholstyrka men kanske har man tagit ut segern i förskott då?

När man doftar på dem bredvid varandra så sticker The Ileach ut med sina stora och kraftfulla klassiska röktoner – allt det man vill ha i en Islaywhisky! Finlaggan är faktiskt lite mer återhållsam och har en sötare framtoning genom lagringen på färska bourbonfat, men röken är absolut där också! I smaken så märker man att The Ileach är något svagare i styrkan men smakerna väger upp och tar en enorm plats! Här finns noter som avslöjar att det finns sherryfat med i blandningen också. Finlaggan levererar en smakpalett som drar åt det sötare hållet men även här finns en stor rökkaraktär som inte lämnar någon oberörd! Man kan ägna timmar åt att bara dofta på dessa drams för att njuta av de stiliga röktonerna och att föras, i tanken, över till Islay och dess magiska natur!

Resultatet av kampen? The Ileach måste utnämnas som vinnare då den kämpar på i något av ett underdog läge med sina 40% men ändå levererar ett smakpaket som är svårslaget – och vem hejar inte på en underdog? Finlaggan är precis i hälarna och jagar med sina stiligt förfinade note och sin lite sötare smak. En jämn kamp mellan två robusta rökare från Islay!

The Ileach

Alkoholhalt: 40%
Flaskvolym: 70cl
Artikel nummer: 515
Pris: 328 sek

 

Finlaggan Batch Strength

Alkoholhalt: 50%
Flaskvolym: 70 cl
Artikel nummer: 518
Pris: 399 sek

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.