Selected Malts Zippin återuppstår

Selected Malts från Varberg breddar produktportföljen med tre nya buteljeringar – en svensk blended whisky, en gin och en rom.

Den nya Zippin whisky är en blended whisky som är helt gjord på svensk whisky! Maltwhiskyn som ingår i receptet har producerats hos Agitator och de i sin tur har köpt grainwhisky från en annan stor svensk producent. Selected Malts har sedan köpt dessa fat från Agitator och lagrat dem själva på plats i Varberg. Sedan har Emil, Patrik och Mikael tillsammans tagit fram ett recept där de har använt en kombination av olika typer av fat, från ex-Islay fat för att få till en rökig ton till Kastanjfat för att addera kryddighet. Men de har också använt Virgin Oak som har gett whiskyn en extra dimension då de faten också var så kallade Spiral Cut.

Spiral Cut betyder att efter kolningen av fatet så fräser man ur ett spår i en spiralform på insidan av fatet som gör att spriten får mer kontakt med eken och det i sig skyndar på mognadsprocessen.

För att skapa en riktigt bra blended whisky så måste man förstå hur whiskyn lagras på fat och vilka smaker man kan förvänta sig och det är något som de har lärt sig genom att arbeta med privatfaten från Agitator. När de skapade denna nya Zippin Blended Whisky så sneglade de på deras första utgåva av Zippin och de bestämde sig ganska snart för att den skulle vara karaktärsdriven med en hög andel maltwhisky, kanske mer än i andra blended whiskys på marknaden. Det är också värt att nämna att naturligtvis är den buteljerad utan varken tillsatt färgämne eller att ha varit kylfiltrerad.

Tanken med Zippin från början var ju att det skulle vara en core range produkt, men till slut så tog tillgången slut i Skottland. Med det recept som de har tagit fram nu tillsammans med Agitator så kommer de att kunna ge ut denna Zippin i all framtid.

När de är ute på mässor eller håller provningar så har de ofta fått frågan varför de inte har en gin eller en rom att erbjuda och nu kan de äntligen presentera att de faktiskt har bägge i sin portfölj och under sitt egna varumärke dessutom.

Även Zippin Gin har de tagit fram tillsammans med Agitator men Emil, Patrik och Mikael har själva tagit fram kryddningen där citrus tillsammans med enbär är de framträdande tonerna. Det är också värt att nämna att när Agitator kokar deras gin så gör de det i sina pot stills tillsammans med kryddorna, man kryddar alltså inte upp den i efterhand. Detta ger djupare och klarare smaker av kryddningen.

För att göra trion komplett så släpper de även en Zippin Rom som de har tagit fram tillsammans med deras gode vän Per Ädel som driver A-Bay Spirits. Det inte Per vet om rom är inte värt att veta. Receptet är enkelt, de har mixat en del kryddig rom som är gjord på sockerrörsjuice från Alcoholes Finos Dominicanos på Dominikanska Republiken och en lite större del av den mer mjuka och snälla romen från Varela Hermanos i Panama som båda är typisk rom i den spanska stilen och helt osötad.

Zippin Whisky

Nr: 85899
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 44,1%
Pris: 379 kr

Zippin Gin

Nr: 85376
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 41,5%
Pris: 299 kr

Zippin Rum

Nr: 85988
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 44,1%
Pris: 389 kr

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.