Träffa Allt om Whisky på Cinderella Whisky Fair

Ta chansen att från och med idag träffa Allt om Whisky på världens största flytande whiskymässa – femårsjubilerande Cinderella Whisky Fair. Den 17, 18 och 19 januari går Cinderella Whisky Fair av stapeln och ombord väntas drygt 550 olika whiskysorter från världsledande leverantörer. I utbudet finns både välkända märken och mer svåråtkomliga rariteter, bland annat The Balvenie 50 years old för 265 000 kronor. Under mässans Masterclasses föreläser välrenommerade experter och leder exklusiva provningar. Självklart är Allt om Whisky på plats.

Sedan starten 2009 har Cinderella Whisky Fair gått från att vara ett mindre arrangemang till att bli en stor succé. Mässan lockar tusentals whiskyentusiaster från hela Sverige, då Viking Line har bussanslutningar från ett 60-tal orter i hela landet. I år arrangeras whiskymässan under tre dygnkryssningar med avgång den 17, 18 och 19 januari.

– Vi är väldigt glada över att arrangera Cinderella Whisky Fair för femte året i rad. Mässan är som julafton för alla whiskyentusiaster och vi arbetar hårt för att ge besökarna och utställarna en oförglömlig whiskyupplevelse. På dessa avgångar erbjuder vi även en specialkomponerad whiskyinspirerad trerättersmeny ombord, säger Gordan Schmidt, produktchef på Cinderella.

På mässan finns ett brett sortiment av lena, rökiga, mustiga, nyare och lagrad kvalitetswhisky från bland annat Skottland och Irland, men även från Sverige, Finland och Japan. All whisky som ställs ut går att köpa i Cinderellas taxfree-butik likväl som i miniatyrformat direkt hos utställarna. Och priset är betydligt lägre än på Systembolaget.

På samtliga whiskykryssningar hålls ett tjugotal högklassiga Masterclass-provningar av välkända föreläsare. En intressant föreläsning som man inte bör missa är bland annat Bourbon vs. Scotland med Fred Noe vs. John Campbell, som är mer av en lättsammare duell.

– Utöver det fantastiska utbudet av whisky erbjuder Cinderella Whisky Fair mer av livets goda, till exempel cigarrer, choklad och champagne. Och som avslutning på mässan arrangerar vi återigen en whiskyauktion under hemfärden på den tredje och sista whiskykryssningen, säger Gordan Schmidt.

Whiskyauktionen är en välgörenhetsauktion där leverantörerna donerar flertalet whiskyflaskor som sedan auktioneras ut bland mässans besökare. Hela vinsten skänks oavkortat till Östersjöfonden vars ändamål är att skydda miljön i och kring Östersjön. I samband med auktionen delar Michael Urquhart dessutom ut Benromach Award till den person i Sverige som har gjort en betydande insats för whisky under året.

Kom gärna och hälsa på oss i Allt om Whiskys monter ombord. Här kan du köpa tidigare nummer, tävla om whiskyresor och teckna prenumeration och gåvoprenumerationer. Varmt välkommen!

Förutom Cinderella Whisky Fair arrangeras ytterligare tre dryckeskryssningar under våren, samtliga med avgångar på torsdagar. Den första temakryssningen äger rum den 14/3, då huvudtemat är rom och calvados. Under den andra och tredje kryssningen, den 18/4 och 23/5, är det återigen whisky som står på agendan.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.