Glenfiddich på nordisk ek

För första gången i Glenfiddichs 125-åriga historia har man använt nordisk ek i whiskylagringen. I maj kommer den exklusiva buteljeringen av Glenfiddich ”Cask of Dreams” finnas som beställningsvara på Systembolaget.

glenfiddich_cask_dreams_2011
Cask of Dreams som den såg ut 2011

Faten har tillverkats av de nordiska ekarna i Högsjö utanför Örebro. Sedan har faten skickats runt i Norden där besökare kunnat skriva sina drömmar direkt på dem. Därefter har de fått stå på Glenfiddichs destilleri i Dufftown, Skottland där de fyllts med lagrad Glenfiddich Single Malt Whisky.

– Under de senaste månaderna har faten tillfört spännande smaker till whiskyn och nu kan man äntligen förutse hur whiskyn har präglats av den nordiska eken. Smaken är rik och söt med en vanilj- och ekkaraktär och man kan även känna en smak av cederträd, säger Brian Kinsman, Glenfiddichs Master Blender.

Totalt kommer närmare 3 300 Cask of Dreams-flaskor att säljas i Norden, varav 792 i Sverige. Först till kvarn gäller.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.