Cognacsöl

Omnipollo_Gronstedts2 maj kommer den – Omnipollos ekfatslagrade version av Hypnopompa, 1 512 flaskor hamnar då i Systembolagets ordinarie sortiment, där den har nummer 11860 och kostar 69 kronor för 33 cl. Omnipollos Henok Gentie och Karl Grandin har haft kontakt med Grönstedts Cognac sedan något år i deras oförtrutna jakt på fat som kan ge deras öl intressanta nyanser.

– Vad jag vet så har ett öl aldrig tidigare lagrats på ett cognacsfat från Grönstedts och det är en av anledningarna till varför vi tycker att det här samarbetet är så intressant och annorlunda, berättar Henok Fentie.

Ekfatslagringen har pågått sex månader med kontinuerliga avsmakningar. För en dryg månad sedan avgjorde Henok att ölet var färdigt. Resultatet är en ekfatslagrad Hypnopompa – ett öl av stilen Imperial Stout som är kraftfullt, har hög sötma och karaktäristisk svart färg. Omnipollo Hypnopompa har en alkoholstyrka på 11 procent. I bryggningsprocessen har det använts 100 kg marshmallows och en mindre del tahitisk vanilj, en vaniljtyp med särskilt mjuk karaktär.

Både bryggandet och lagringen har gjorts på det nederländska mikrobryggeriet De Molen.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör