Prima jul!

aow_prima_pressbildDen har funnits i 23 år – Prima Julsnaps, men från och med i år heter den Prima Julakvavit.
– Prima Julakvavit kommer inför varje jul och lanseras i ny skepnad och smak, inspirerad av orter och platser runtom i Sverige, berättar Altias Senior Brand Manager Åsa Strömberg-Eng.

aow_prima_pressbild_storFör den första i Prima Julakvavit-serien har kryddmästare Jonas Odland återvänt till inspirationskällan för en av de allra mest omtyckta varianterna, den som kom år 2000 och hette Tällbergs Festbrännvin. Han beskriver årets version så här:

– Prima Julakavavit Tällberg 2016 har en kryddning av nypon som även ger drycken dess vackra röda färg. Tillsammans med ingefära och pomerans blir resultatet en kryddig och frisk akvavit som passar till julens alla smaker. De friska citrustonerna är en bra match till rätter från sjö och hav, såsom julbordets sill, eller till lagrad ost. Kryddningen med nypon lyfter smakerna i det varma på julbordet och pomeransen gifter sig fint med söta smaker, exempelvis choklad och kola.

Foto: Upplev Tällberg
Foto: Upplev Tällberg

Tällberg ligger mitt emellan Leksand och Rättvik i Dalarna, invid Siljans sydöstra strand med milsvid utsikt över sjön. Tällberg eller ”Thaellebaerghe”, som det gamla namnet från 1450 skrevs, betyder: ”Det tallbevuxna berget”. Tills i början av förra seklet var Tällberg en bondby med ett trettiotal gårdar med betande djur och många bofasta. I och med att järnvägen kom 1914 började fler och fler att upptäcka byn och turistnäringen blev snabbt den främsta inkomstkällan. Tällberg förvandlades från ”bondby” till ”turistby”. Stora privata boningshus byggdes om till hotell och pensionat, ja till och med skolan i byn gjordes om för att ta emot turister. Den gamla medeltidsbyn har idag drygt 600 bofasta invånare och inte mindre än åtta hotell.

Prima Julakvavit (nr 86847, 50 cl, 219 kr).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!