Bel Air från Brooklyn Brewery igen

I fjol släpptes Brooklyn Breweries öl Bel Air Sour för första gången i Sverige och blev så populärt att det sålde slut på bara några veckor. Bel Air Sour är bryggt på mjölksyrebakterier och levererar fräscha smaker av tropiska frukter.

Redan för mer än ett sekel sedan var ölvärlden mycket varierad och människor drack en mängd bitter och suröl. Även om sour ale inte är någon nyhet så är det för många ett outforskat område.

Bryggmästare Garrett Oliver tror att Bel Air Sour kan bli en stark spelare i deras ordinarie sortiment. Men det tog ett tag att hitta rätt. Balans, struktur, elegans och arom är det som skiljer Bel Air Sour från andra sour ales, enligt Garrett.

– Vi ägnade tre år åt att förfina vår teknik för att få detta öl rätt. Ölet är tydligt syrligt utan att vara för aggressivt samtidigt som det har en underbar ananasliknande fruktig smak. Torrhumlingen adderar citrus och blommiga element. Detta är en sour ale där människor vill ha fler än bara en.

Brooklyn Brewerys Garrett Oliver
Brooklyn Brewerys Garrett Oliver

I bryggprocessen används bryggeriets egna mjölksyrebakterie, liknande dem som används i yoghurtproduktion. När vörten produceras skickas den till jäsning istället för att direkt skickas till kokning. Den processen tar 36 timmar innan det får koka och jäsa som ett vanligt öl.

– Det finns många utmaningar att göra ett öl som Bel Air Sour och att göra det bra. Det är mycket viktigt för både oss och våra kunder med jämn kvalitet. Trots att det här är en naturlig process måste vi kontrollera det så att vi får samma resultat varje gång. Det är inte lätt att göra, och det kräver mycket strikta processer. Om vi gör det minsta lilla fel, får vi inte det öl som vi vill ha. Det finns en anledning att det tog tre år att utveckla Bel Air Sour, berättar Garrett.

Ölet passar utmärkt att avnjutas för sig själv eller tillsammans med mat och speciellt till svensk mat enligt Garrett.
– Om man tittar på svensk matkultur med till exempel användningen av ättika för att lägga in fisk, Toast Skagen som serveras med citron, så kräver mycket svensk mat syra. Jag tror också att de tropiska smakerna av Bel Air påminner svenskar om varmt väder och sommar, och det är alltid sommar någonstans!

Bel Air Sour

Nr: 11304
Pris: 26,90 kr (35,5 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!