Frank Boons tredje jubileumsutgåva

Bryggmästaren Frank Boon har i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. Den 18 maj släpps Boon Black Label 3rd Edition – skynda dig om du vill ha den!

På Frank Boons initiativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

I samband med att Frank Boon 2016 firade 40 år som aktiv bryggare släppte han och bryggeriet en helt unik, begränsad suröls-upplaga. Geuze Boon Black Label är en Old Style Geuze med en extremt hög fermentationsgrad på nära 100 %. Efter stor efterfrågan släpptes Second Edition 2017 och nu den 18 maj kommer Frank Boon tillbaka med en tredje utgåva.

Frank Boon. Foto: Sophie Callewaert/Belgian Smaak belgiansmaak.com

I november 2017 tappade man Boon Black Label 3rd Edition. Smaken är lite annorlunda än tidigare versioner. Denna geuze har en väldigt karaktärsfull och fyllig smak och är precis som sina föregångare extra torr. Tonen av citrus och grapefrukt är inte lika framträdande som i Black Label 2nd Edition. Den här gången är det istället vanilj och ek som är påfallande.

Både första och andra utgåvan sålde slut på väldigt kort tid så vill man lägga vantarna på denna Franks geuze så bör man vara redo fredag 18 maj när Systembolaget öppnar.

Boon Black Label 3rd Edition

Nr: 11509
Volym: 75 cl
Pris: 99 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!