Indisk whisky: Från tveksam till remarkabel

Den indiska whiskyns förvandling från synnerligen tveksam alkohol till storartad kvalitet är remarkabel. Ett av de allra främsta destillerierna är John Distilleries från delstaten Goa. Den 11 juni lanseras inte mindre än sex whiskysorter från detta spännande destilleri.

Indien var en brittisk koloni fram till 1947 och den brittiska handelsflottan gick i skytteltrafik mellan länderna. Engelsmännen förälskade sig i indiskt te och i Indien lärde man sig dricka whisky från de brittiska öarna. Efter självständigheten växte det fram en inhemsk whiskyindustri.

Amrut var första indiska destilleri som ställde om sin produktion med sikte på kvalitet och export till västvärlden. Framgångarna lät inte vänta på sig och fler indiska destillerier vågade satsa på singelmalt och kvalitet. Ett av de allra främsta exemplen är John Distilleries som nu går ett segertåg över världen med sin whisky Paul John.

John Distillers är ett ambitiöst företag som, sedan första destilleriet öppnades i Bangalore 1996, har lyckats bygga ytterligare sju produktionsanläggningar i lika många indiska delstater. Grundaren är den passionerade entreprenören Paul P. John som arbetar målmedvetet för att etablera Indien som ett erkänt maltwhiskyland.

John Distilleries strävan att tillverka en singelmaltwhisky för exportmarknaderna inleddes några år in på det nya millenniet och utgår ifrån destilleriet i Goa.
Paul John Single Malt Whisky premiärlanserades i oktober 2012 på Capital Hotel i London och därefter på Whisky Exchanges Whisky Show, där experter och konnässörer från whiskyindustrins innersta kretsar häpnade.

Paul Johns whisky har en maltig och fruktig husstil. Tack vare den tropiska lagringen är den för sin unga ålder, oftast inte ens fem år, sensationellt fruktig och mogen. Husstilen är insmickrande med en ton av nougat som är genomgående i både rökiga och orökiga recept. Whiskyn har hyllats enormt sedan lanseringen och har förärats åtskilliga utmärkelser och guldmedaljer i internationella whiskytävlingar.

Paul John buteljerar sin whisky i två serier, Flagship och Select Cask, dessutom kommer då och då små upplagor av särskilt utvalda fat i en Single Cask-serie.

Flagship-serien

Paul Johns instegsserie som buteljeras vid 46 %, naturligt färgad och utan kylfiltrering.

Paul John Brilliance

Artnr: 84956, BS
Pris: 579 kr
En helt orökt whisky lagrad på bourbonfat i 3–5 år. Receptet bygger på inhemskt sexradigt korn som odlats vid gränsen till Himalaya.

Paul John Limited

Artnr: 82119, BS
Pris: 596 kr
Edited är en bourbonlagrad whisky som har ett litet inslag av rökt malt. Torven har importerats från Skottland och mältningen gjorts på plats i Indien. Receptet bygger på sexradigt indiskt korn från Himalayas sluttningar.

Paul John Bold

Artnr: 83260, BS
Pris: 619 kr
Den första 100 % rökiga whiskyn från Paul John. Torven kommer från Islay och mältningsprocessen har utförts på John Distilleries anläggning i Goa. Sexradigt korn från Himalayas sluttningar i receptet.

Select Cask-serien

Select Cask-serien består av cask strength-whisky. Naturligt färgad och utan kylfiltrering.

Classic Select Cask

Artnr: 80133, BS
Pris: 758 kr
En helt orökt whisky som lagrats på refill bourbonfat och buteljerats utan kylfiltrering. Malten är sexradigt korn från Punjab i norra Indien.

Paul John Peated Select Cask

Artnr: 82269, BS
Pris: 788 kr
En ofiltrerad ex-bourbon-buteljering på fatstyrka. Kornet har odlats i Norra Indien och mältats i Goa med importerad torv från Islay.

Single Cask

Utöver Flagship- och Select Cask-serierna buteljeras även små volymer singelfat. Dessa är mycket eftertraktade och släpps oftast endast till en utvald marknad.

Paul John Single Cask Peated, Cask #819

Artnr: 83309, BS
Pris: 1 292 kr?
Buteljerad: Juni 2016
En buteljering av ett enda fat på mäktiga 60,7%. Whiskyn är 100 procent rökig singelmalt, ofiltrerad och ofärgad. Endast ett fåtal flaskor finns tillgängliga. Kornet har odlats vid Himalayas sluttningar i Punjab och mältats med torv från Islay.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!