Akashi: Bläckfisk och whisky


Akashi heter en stad i Hyogo prefektur på södra Honshu i Japan. Den ligger inte långt från Kobe, har drygt 293 000 invånare och har sedan 2002 status som så kallad ”speciell stad” (Tokureishi) enligt lagen om lokalt självstyre. Den är bland annat känd för maträtten akashiyaki, som är en variant av rätten takoyaki. Tako betyder bläckfisk och här handlar om små panerade och sedan friterade bitar av bläckfisk som bakats in i bollar av en deg gjorde på mjöl och ägg.
Akashiyaki, bläckfiskbitar i deg
Men staden är också känd för White Oak Distillery som funnits där sedan 1919. Bolaget som äger det heter Eigashima och det gör främst sake och shochu. Företaget grundades 1888 och licens för att göra whisky fick man redan 1919 och redan då under en kort period lanserades en blendwhisky med namnet White Oak. Men det dröjde till 1984 innan man byggde ett nytt destilleri och började göra single malt whisky. Den första buteljerades 2007 och bär nu samma namn som staden.

Destilleriet ligger alldeles vid kusten, på huvudön Honshu, där klimatet är varmare än vid övriga japanska destillerier som är belägna i norr eller i svala, bergiga områden. Det här gör att whiskyn, som säljs under namnet Akashi, mognar snabbare i lagerhusen.

Sedan tidigare finns Akashi Blended (nr 85544, 50 cl, 489 kr) och Akashi Meisei (nr 85860, 50 cl, 539 kr). Den 12 november kommer så en Eigashima Sherry Cask som buteljerats av Blackadder.

Eigashima Sherry Cask

Nr: 84111
Volym: 50 cl
Pris: 1 495 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!