Romduo från Symposion: Chokladpralin & fruktbomb

Det har väl inte undgått någon att det sköljer en romvåg över dryckesvärlden för tillfället. I takt med att intresset ökar, hittar fler och fler högklassiga romsorter till Systembolagets hyllor. Nu kommer en ny generation rom, som förvisso går utmärkt att blanda drinkar och cocktails på, men som har sina allra största förtjänster ensamma i ett ordentligt glas. Via importören Symposion kom det två till alldeles nyligen.

Compañero Extra Añejo 12 Years Old Panama

Panama är känt för sin kanal som förbinder Stilla Havet med Atlanten, och för sin något förvirrade geografi. Landets S-form gör att man faktiskt reser österut för att komma till Stilla havet från Atlanten.

Rom som lagras i Panama utsätts för ett klimat som inte finns någon annanstans i romvärlden. Landet ligger i den så kallade ”Dry Arch” där somrarna är heta och kruttorra. Dock gör närheten till de stora världshaven att det alltid ligger en maritim fuktighet över landet. Temperaturen är närmast konstant under långa tider när luftmassor från heta Karibien och kalla havsvindar möter varandra. Panama är ett av de länder i världen som har det mest stabila klimatet. Detta gör att man kan styra förutsättningar för odling som i ett växthus, vilket skapar speciella förutsättningar och ger en unik terroir för sockerrören som utvecklar en hög sockerhalt.

Compañero kommer från det danska romföretaget 1423 och är en kolonndestillerad rom som lagrats 12 år på ex-bourbonfat innan den buteljerats vid en alkoholhalt på 54 %. 1423 grundades för tio år sedan då några whiskyentusiaster övertalades att prova rom på en whiskymässa. Sitt första fat köpte de från Trinidad och när det buteljerades och flaskorna började säljas 2009 fick de namnet 1423 (vi vet dock icke varför), som senare också blev företagsnamnet. I dag är företaget en betydande romdistributör, som har buteljerat en lång rad enastående romsorter. Compañero Ron Panama Extra Añejo är den tredje buteljeringen i Compañero-serien, där de tidigare utgåvorna varit rom från Trinidad och Jamaica.

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum

Hampden Estate är en av de äldsta sockerrörsplantagerna och ett av de äldsta destillerierna på Jamaica. Produktionen har varit igång utan avbrott sedan 1753. Destilleriet är ett av endast två på Jamaica som uteslutande destillerar i potstills. Jamaica-rom kallas ibland ”High Ester Rum”. Estrar är kolväteföreningar som ofta har väldigt specifika smak- och doftegenskaper. Jamaica-rom är mer esterrik än andra romsorter eftersom jäsningen pågår mycket länge – upp till 14 dagar. Man tillsätter också ofta så kallad ”dunder”, som är en surmäsk som består av destillationsrester och förvaras utomhus i hålor i marken. Hampden Estate använder surmäsk och jäststammar som är över hundra år gamla, vilket ger helt unika smaker.

Luca Gargano

Hampden Estate Jamaican Pure Single Rum är destilleriets officiella buteljering, men är i mångt och mycket romlegenden Luca Garganos skötebarn. Luca Gargano har också utarbetat en klassifikation tillsammans med Richard Seale från Barbados-destilleriet Foursquare. ”The Gargano-Classification” är en vidareutveckling av stilindelningen och ett heltäckande sätt att förstå olika romsorters särart.
Hampden Estate Jamaican Pure Single Rum är tillverkad av melass som kommer från egna sockerrörsplantager i Trelawny-distriktet på nordvästra delen av ön.

Compañero extra añejo 12 years old panama

Artnr: 40365
Pris: 490 kr
Alkoholhalt: 54 %
Typ: Spanska skolan
Råvara: Melass
Destillation: Kolonn
Fat: Ex Bourbon Barrels
Ålder: 12 år
Antal flaskor till Sverige: 1 800

Hampden Estate

Artnr: 40366
Pris: 689 kr
Alkoholhalt: 46 %
Typ: Engelska skolan
Råvara: Melass
Vatten: Från källa ca 4km söder om destilleriet
Jästtyp: Vildjäst
Jäsning: Lång, 8-15 dagar
Destillation: Potstill (double retort)
Fat: Ex Bourbon Barrels fat
Ålder: Minst 7 år (tropisk lagring)
Antal flaskor till Sverige: 1 200

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!