Ny Single Malt på Systembolaget: Glenburgie 18 YO

Glenburgie 18 YO

Vi kikar igenom alla nyheter på systembolaget. Den 1 mars lanseras ytterligare en deltagare i Ballantine’s Single Malt serie, Glenburgie 18 YO (470) 749 kronor på Systembolaget, en whisky värd att titta lite närmare på. Glenburgie 18 YO är en välgjord, stilig, skotsk whisky.

Ballantine's Single Malt-serieTillsammans med de tidigare lanseringarna: Glenburgie 15 YO, Glantauchers 15 YO och Miltonduff 15 YO har man fått nosa på delar av receptet till Ballantine’s blended whisky. Man har öppnat upp dörren till destillerier som tidigare inte buteljerats så ofta på det här sättet utan istället gått oavkortat till blendindustrin. En rolig provning är att just testa dessa tillsammans med Ballantine’s för att få känna nyckelnoterna som bygger whiskyn.

Emmas smaknoter

Har du testat Glenburgie 15 tidigare så är Glenburgie 18 en kryddigare storebror. Doften har en kombination av kanderade röda äpplen med en tydlig nötighet. Smaken är ren, stilig och har smak av röda äpplen, lätt knäckig. Sammetslen honungssötma i bakgrunden fungerar fint med den lätt kryddiga whiskyn. Den är lite fatkryddig på tungspetsen och har ett medellångt avslut och finish. Len och balanserad utan att vara tråkig, tvärt om!

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.