En trio whiskey från Westland


Den skotska whiskyn har de senaste åren förlorat delar av sitt världsherravälde. På många sätt är USA den största utmanaren. Amerikansk maltwhiskey har tagit position som den mest innovativa och mest experimentella. Det kanske mest hyllade, bland omkring 1 000 amerikanska hantverksdestillerier, är Westland som ligger vid Seattle, i staten Washington längst upp i USA:s nordvästra hörn.

Här har ölindustrin länge haft ett starkt fäste på grund av att de bördiga markerna väster om Kaskadbergen är idealiska för kornodling. Här finns också USA:s främsta humleodlingar och ett stort universitet med omfattande forskning kring just humle och korn.

Westland Distillery är något av en experimentverkstad. Man har bland annat provat att lagra på fat av olika träslag och olika typer av ek. Man har också grottat ner sig i tillverkningsteknik och laborerat med en lång rad helt unika, lokalt odlade kornsorter.
I dag destillerar Westland sin whiskey utifrån en helt egen blandning av korn. De kallar den ”5-malt barley mash bill”. De fem malterna är i stor utsträckning bryggerimalter, som chokladmalt och karamellmalt. Sådana malter används i ölindustrin när man gör kraftfullare öl som stout och ale. Vissa malter har rostats och försockrats före mäskningen, vilket ger destillatet egenskaper som är unika för Westland.

Matt Hoffman, grundare och master distiller på Westland

Westlands whiskey har blivit en stor succé och destilleriet har tilldelats mängder med nationella och internationella priser. Westland har utsetts till USA:s främsta maltwhiskeydestilleri och grundaren Matt Hoffman till Master Distiller of the year.

För första gången lanseras de nu här hemma av importören Nigab. Det är tre av deras whiskies som kommer samtidigt, samtliga med en alkoholhalt på 46 %.

Westland American Oak

Nr: 40639
Pris: 799 kr

Westland Sherry Wood

Nr: 40637
Pris: 899 kr

Westland Peated

Nr: 40638
Pris: 899 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!