Test: Dalwhinnie – en mjuk, gömd pärla

Jag ska inte tjata om att jag fyllde 40 tidigare förra året men vissa kvällar kommer man ihåg bättre än andra.
Att fira att man blir äldre kanske inte är så kul längre men att fira har jag aldrig klagat över. Den här gången var det en stillsam trevlig middag på Ardbeg Embassy i Stockholm med familjen. Min underbara faster bad om råd att testa någon whisky efter middagen. Hon ville ha något mjukt som hon kunde sitta och njuta av efter maten och gärna av ett märke hon inte kände igen. Jag satt en stund med den gedigna listan från restaurangen och hittade en Dalwhinnie. Det här var en gömd pärla som jag visste att hon inte hade testat så den fick det bli. Det blev en hit direkt och jag kunde pusta ut efter att mitt tips gick hem hos världens bästa faster.

Dalwhinnie över lag är en fruktig skotsk whisky i lite lättsam rund stil. Däremot uppfattar man den ofta som lite bortglömd med jämna mellanrum så vi tyckte det var på tiden att plocka upp den igen i tidningen. Allt om Whisky fick chansen att grotta ned sig i tre av buteljeringarna som dessutom går att få tag i här i Sverige.

Dalwhinnie 15 YO

(nr 572, 469 kr)
Lättsam doft av vanilj och sommarängsblommor, malt och honung.
Smaken är liten till medelstor. Honung och vanilj kommer igen i smaken. Gröna äpplen, blötlagd malt och ljungblommor tillkommer. Feminin och elegant.
Maltigt och krämigt avslut med toner av nötighet.
Betyg: 8,7/10

Dalwhinnie Winters Gold

(nr 84122, 479 kr)
Lite mer av allt. En tydlig doft av kola. Får mig att tänka på den vackra plats som destilleriet ligger vid. Mellan bergstoppar som på vintern är täckta av snö och utsträckta vidder. Whiskyn har både de mjuka vidderna i sig och de tuffa kullarna. Just denna Winters Gold är lite mer ruff än sina systrar. Det här är för dig som helst inte väljer en len lättsam och mjuk whisky utan hellre vill att den ska yttra sig aningen mer utan att vara stor och stygg. Inte lika mjukt avslut som 15-åringen. Den är fantastisk dock med sitt bett i slutet.
Betyg: 8,1/10

Dalwhinnie Distillers Edition 2018

(nr 11633, 619 kr)
Aningen mer kraftfull i doften än de andra. Djupare och mer intensiv.
Smakrik välbalanserad whisky. Murrig och inbjudande smak av kola, kanel i brynt smör och äpplen.
Avrundat avslut med smak av ungsbakade röda äpplen, vanilj, cederträ och blyertspenna.
Betyg: 8,4/10

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.