Test: High Coast Whiskys nya core range


Allt om Whiskys Jonas Gyllenpanzar Stjerna provar High Coast Whiskys nya core range som släpptes 2019. Även destillerichefen Roger Melanders lite galna projekt 63 ska synas. Det vi kommer få smaka är single malt whisky som lagrats mellan 5-7 år på olika typer av fat och storlekar, med både rökt och orökt destillat. Det här ska bli spännande.

High Coast Whisky fortsätter sin utveckling som bolag och som tillverkare av svensk single malt whisky. Som bolag har man ökat sin produktion och lagerkapacitet för att kunna expandera även internationellt. Samtidigt har man internrekryterat Henrik Persson, tidigare sälj- & marknadschef på High Coast Whisky, som ny VD. En rekrytering som pekar mot ett mer internationellt fokus framöver.

Man har även ställt om sin core range under 2019. Det vill säga de basprodukter som ska stå för volymförsäljningen och vara ryggraden i produktfloran. Under 2018 var High Coast Whiskys Dálvve den näst största svenska whiskyn på Systembolaget med över 23 000 sålda flaskor.

Dálvve kommer sakta men säkert att fasas ut och avlöses nu av de nya basprodukterna Hav, Timmer, Älv och Berg. De så kallade Origins-produkterna ska finnas tillgängliga löpande och vara basen i produktsortimentet. Det innebär att de kommer att släppas i batcher och du kan lätt se på flaskan vilken batch det är. Origins är en serie av olika whisky som ska möta olika smakpreferenser.

Utöver Origins kommer även High Coast Whisky att släppa exklusiva buteljeringar. Något man kallar för Speciality. Det kommer vara mer unika produkter som oftast kommer att buteljeras i 50-cl flaskor. Vi kan räkna in 63 som ett Speciality-släpp, även om flaskan är på 70-cl.

Men låt oss nu förflytta oss till Höga kusten och High Coast Distillery. Ett vackert beläget destilleri vid Ångermanälvens strand där det kalla vattnet möter havet. Med en tydlig koppling till naturen, historien och det norrländska lugnet på 63 breddgraden ska vi nu se om Origins-serien levererar samma känsla.

High Coast whisky Älv


Hyllar destillerats karaktär och placering vid Ångermanälvens strand. Älven som är en stor och viktig faktor genom att vara en outtömlig källa av kylvatten till produktionen av whisky. Utsikten över Ångermanälven är rogivande och elegant precis som denna orökta whisky som lagrats på ex-bourbonfat. Precis som man kan förvänta sig möts man av mycket vanilj i doften. Vanilj som går tydligt mot äkta vaniljglass. Vaniljen finns kvar i smaken tillsammans med mycket tropisk frukt, smörkola och en värmande, kryddig pepprighet. En len, fin whisky med ett robust avslut. Tänk vad gott det är med ett rent destillat som fått mogna på ex-bourbonfat. Allt blir så ärligt och smakerna så tydliga. Så här ska en klassisk whisky smaka.

Alkohol: 46 % ABV
Ålder: 5,94 – 7,54 år (Genomsnittlig ålder: 6,43 år)
Fenolhalt: 0 ppm
Fat: Bourbonfat
Flaskvolym: 700 ml
Pris: 499 kr
Artikelnummer: 85021
BETYG: 8,7

High Coast whisky Berg


En sherrylagrad whisky med underbar färg. Här vill High Coast Whisky att vi ska känna kopplingen till Höga kustens unika Nordingrågranit som med sin röda färg visar sig här och där när man vandrar i den dramatiska och bergiga omgivningen. Och vilken färg! För att vara tydlig så talar vi om en Pedro Ximénez-finish. Här pratar vi russin, fikon, honung och en smörighet som möter mörk choklad. I smaken följer de tydliga russinnoterna med. Ja, samtliga noter du hittar i doften kommer tillbaka i smaken. Det här är balanserat tillsammans med en kryddighet som höjts med hjälp av ABV:n på 50 procent. Berg är en mogen whisky som bjuder på de karakteristiska sherrynoterna. Det är lätt att förstå att många konsumenter tagit denna sherryfinish till sitt hjärta. Det här är bergsklippan en kall höstdag med utsikt över landskapet.

Alkohol: 50 % ABV
Ålder: 5,56 – 6,62 (Genomsnitt: 6,53 år)
Fenolhalt: 0 ppm
Fat: Bourbon och PX
Flaskvolym: 700 ml
Pris: 549 kr
Artikelnummer: 84917
BETYG: 8,5

High Coast whisky Hav


Namnet Hav ska föra tankarna till Ångermanälven som precis vid destilleriet övergår till att bli en havsvik. Hav är precis som havet ofta kan upplevas, lite kärvare. Det kärva presenteras genom en tydlig kryddighet och av att man blandat i 25 procent rökig whisky. En rökighet som väcker tankarna på träkol och blommar ut än mer i smaken och eftersmaken. Kryddigheten kommer från lagringen på små fat av ungersk och svensk ek. Vidare apelsinzest i doften som övergår i mer tropiska frukter i smaken. En rund och fyllig smak som bjuder in vaniljen. En kärv och pepparkryddig whisky som väcker tankarna till en vårdag på bryggan. En kall bris från havet försöker kyla ned dig samtidigt som solen värmer upp dig och du känner dig varm och lycklig.

Alkohol: 48 % ABV
Ålder: 5,24 – 7,12 år (Genomsnitt 6,26 år)
Fenolhalt: 0 – 31 – 46 ppm (Genomsnitt 11 PPM)
Fat: Ungersk ek 40-liter, Svensk ek 40-liter, Bourbonfat & Quarter casks
Flaskvolym: 700 ml
Pris: 499 kr
Artikelnummer: 82509
BETYG: 8,2

High Coast whisky Timmer


Det här är Origins-seriens 100-procentiga rökiga whisky. Här vill High Coast Whisky hedra de timmermän som arbetade ute på älven precis på den plats destilleriet är placerat på idag. Ett arbeta som var både farligt och hårt. Med rökigheten vill man föra tankarna till de många kaffeeldar som timmermännen värmde sig vid under sina raster. I doften är det en elegant torvrök som möter dig via gräsig malt, citrus och vanilj från bourbonfaten. I smaken möter rökigheten dig än mer, liksom tobak och saltlakrits. Precis som för timmermännen får du även en antydan av kaffe. Är det inte lite aprikos också? Överrostat bröd och kola möter dig innan den avslutas med en lätt ekighet. En robust whisky som de hårt arbetande timmermännen säkerligen varit stolta över.

Alkohol: 48 % ABV
Ålder: 6,55 – 7,02 år (Genomsnittlig ålder: 6,94 år)
Fenolhalt: 44 och 46 ppm
Fat: Bourbonfat
Flaskvolym: 700 ml
Pris: 499 kr
Artikelnummer: 33615
BETYG: 8,2

High Coast whisky 63


Destillerichefen Roger Melander som är en gammal geocachare började fundera på vart 63:e breddgraden gick exakt. Efter lite efterforskning visade det sig att den går rakt igenom lagerhus 3. Det borde man kunna göra något intressant av i whiskysammanhang, tänkte Roger och idag har vi High Coast 63.

63 består till 100 procent av rökigt destillat, 63 ppm. Jäst i 63 timmar. Lagrad på 63 liters bourbonfat tillverkade av en tunnbindare född 1963 i 63 månader. 63 decimeter ovan marken. Buteljerades vid en temperatur på 63 °F (17 °C) med en ABV på 63 %. Frågar man Roger kan han ge ytterligare 63 faktorer som knyter ihop 63 med just nummer 63. 63 är släppt i en begränsad upplaga av 6 854 flaskor och tillhör inte Origins-serien, utan är ett Speciality-släpp. Bakom den tydliga rökigheten finns det gröna frukter, honung och en bärig sötma, mycket av allt! Under resans gång blir det träkolsrökighet, smörkola, choklad med ett kryddigt avslut. Den höga alkoholhalten ger mycket kryddighet. Det här är en bra whisky som utmanar, en whisky med bett. Det här är whiskyn för den kalla vinterdagen i fjällen. Tänd en brasa och värm dig med 63.

Alkohol: 63 % ABV
Ålder: 63 månader
Fenolhalt: 63 ppm
Fat: Bourbonfat 63 liter
Flaskvolym: 700 ml
Pris: 863 kr
Artikelnummer: 40534
BETYG: 8,4

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!