BBQ-sås till grillen med Big Peat


Big Peat från Douglas Laing är en vatted malt (blended malt) och i blandningen ingår whisky från Ardbeg, Caol Ola, Bowmore och Port Ellen. Med 40 ppm säger det sig självt att den har en kraftig Islaykaraktär. Smaken bjuder på inslag av sälta, vanilj och lakrits samt en kraftig rökighet, som passar ypperligt till grillsammanhang. Varför inte använda den som ingrediens i en grillsås?

Big Peat’s BBQ Sauce

Ingredienser:
100 ml Big Peat Islay Malt Scotch Whisky
300 ml tomatketchup
20 ml äppelcidervinäger
50 g brunt socker
50 ml mörk sojasås
1 liten gul lök, finhackad
4 pressade vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt, finhackad
1 tsk rökt paprikapulver
1 nypa salt och peppar

Gör så här:
1. Stek löken och vitlöken i olja tillsammans med chilin och sockret.
2. Tillsätt sojasåsen, ketchup, äppelcidervinäger och Big Peat whisky.
3. Krydda med salt, peppar och rökt paprika.
4. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter för att reducera vätskan.

Big Peat

Nr: 80314
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 500 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!