Emma tipsar: Både läs och njut!

Att ta sig an sin hobby kan man göra på många olika sätt. Idag har vi så många möjligheter att suga i oss
information. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Man kan läsa och förkovra sig i sitt intresse eller njuta av det IRL. Varför inte både och!?
På webben kan vi idag finna massor av information, problemet är kanske snarare hur man ska sortera och
värdera den. Vem står egentligen bakom Facebooksidorna och webbsidorna? Det är inte så lätt att veta alla gånger.

Däremot finns det massor av roliga böcker inom ämnet whisky. Det är ett trevligt sätt, precis som tidningar, och de har en lång livslängd där du kan njuta och bläddra i omgångar.

Japansk Whisky

(ca-pris 218 kr)
Boken japansk whisky skriven av Daniel Bruce, är en av mina favoriter bland whisky-böcker just nu. Daniel själv jobbade på den välrenommerade butiken Juuls Vin & Spiritus i Köpenhamn tidigare.
Hans ambition att både nå nybörjare och entusiaster tycker jag att han har lyckats väl med. Boken är fin, väldigt ren i sin layout och informativ med extra inslag från Taiwan och Indien. Här har han även fått med ett par bra vattenhål och en och annan drink. Boken är en bra present till någon som gillar whisky eller helt enkelt bara till sig själv. Finns bland annat på Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln. Både som e-bok och tryckt.

Tamnavulin Single Malt Double Cask

(nr 81900) 339 kr
Speyside i Skottland fullständigt flödar av bra whisky i alla möjliga prisklasser. Tamnavulin är kanske inte den mest kända i Sverige men det är fler och fler som finner den. Med sitt tacksamma pris och stora smak vinner de mark med sin whisky.

Den här är lagrad på amerikanska ekfat men avslutade på sherryfat.

Doften är full av karamellkola, finriven mandel, vanilj och bränt socker.
Smaken öppnar upp med tiden från lite stängd och hemlig till medelstor med exotiska toner av solvarm frukt som ananas och apelsin. Det blandas med smaken av röda frukter och gråpäron.

I avslutet finns en livlig pepprighet i bakgrunden och munnen fylls av tanninlika drag. En trevlig huswhisky till rimligt pris.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.