Rockhyllan krönika: Det enkla valet!


Dagligen finner man roliga och bra podcasts man inte hade en aning om fanns. Idag finns det poddar om allt möjligt. Just Rockhyllan har ett lättsamt, roligt sätt att samlas kring seriösa ämnen från musikens alla hörn. De bjuder in gäster i varje program och det har varit allt ifrån legenden Jerry Williams till Dregen. Rockhyllan görs av Anders Hafslund, Danne McKenzie och André Warnie. Förra året var Allt om Whisky med dem till Teelings Distillery i Dublin när de sökte efter sin egen whiskey. Här är deras tredje krönika.


Du tittar på menyn och flera minuter går när plötsligt servitören graciöst kommer fram till bordet och artigt frågar vad som önskas till middag. Du inser, med servitörens fulla uppmärksamhet, att du bara ögnat på menyn och inte alls sett vilka rätter som finns till dina smaklökars förfogande.

Snabbt bläddrar du igenom menyns många sidor, fullmatad med rätter där den ena passar till det vinet och den andra till den ölen. Servitören står plikttroget kvar, rak i ryggen och med ett ansträngt stressat leende. Det är fullt i restaurangen och din blick skummar ofokuserat igenom menyn. Vad känner du för att äta just nu!? Påtaglig stress och servitörens spända blick och lätt trummande med fingrarna på blocket gör att du pekar… den här tack! Du har gjort ditt val!

Du nås av den ljuvliga doften som smeksamt får munnen att vattnas och magen att jubla. Bœuf bourguignon, ett perfekt val! Det är precis vad det hade varit, ett perfekt val, om du inte lovat en vegetarisk vecka tillsammans med fru din som sitter mitt emot med en blick du allt för väl känner igen!

Du står varje dag inför ett enormt schackbräde av val och varje val leder dig till en ny ruta. Alla val påverkar inte ditt liv i så hög grad men så finns det de val, ibland tagna på bråkdelen av en sekund, som gör att ditt liv ändrar riktning! Bonden tar oftast ett steg framåt på brädet men hamnar plötsligt i den obekanta löparens ruta där Pink Floyds flummigt psykedeliska debutalbum »The Piper at the Gates of Dawn« från 1967 spelas. Du blickar ut mot det minerade brädet och måste välja en riktning …

Vad mycket lättare det hade varit om det bara fanns två alternativ! Höger eller vänster, ja eller nej, Metallica eller Guns N’ Roses. Under uppväxtåren var det inte ovanligt att du var tvungen att välja ett fotbollslag att heja på eller vilken tjej eller kille som var snyggast i klassen. Eller smaka på den här giftpilen, vilket band du lyssnade på? Alltså singularis, band!

Du måste ju kunna få ändra dig! Att ena dagen äta vegetariskt och dansa till KISS discodänga »I was made for loving you« på Färjestad BK:s hemmaarena för att dagen efter lyssna på tjeckisk jazz medan du tittar på finska antikrundan iförd Rögle BK:s matchtröja.

Det enkla valet är alltså inte alltid enkelt men här ett du inte kan tacka nej till. Släck lyset, hörlurar på, ett djupt andetag och njut till Slayers inledningsspår från plattan med samma namn »South of Heaven« Smaklig spis!


Du hittar Rockhyllan där poddar finns (som på Spotify eller Apple Podcasts) och på Facebook.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.