Allt om Whisky testar belgiska trappistöl

Brygghuset på Rochefort
Text & Foto: Michel Jamais

Frågorna kring vad ett trappistöl är verkar vara många och förklaringarna är både lösa i konturerna och alltför ofta felaktiga. Nog är det lätt att förstå denna osäkerhet, få personer har varit inne i ett trappistkloster och det är nästan bara de som arbetar på bryggerierna och de jordbruk som klostren äger och driver som har möjlighet att samtala med munkarna.

Trappistmunkar lever ett asketiskt liv i avskildhet från vanligt folk och lämnar ytterst sällan sina kloster. De går upp vid fyratiden i ottan, arbetar åtta timmar under dagen och de ber och studerar åtta timmar vid fem till sju gemensamma bönestunder. Sedan sover de i åtta timmar, numera oftast i egna kammare. Balansen tre gånger åtta timmar per dygn verkar vara närmast helig för munkarna.

En vanlig måltid består av grönsaker och bröd, men munkarna unnar sig gärna fisk och ägg ibland. Kött och fågel äts i stort sett aldrig. Däremot dricker de gärna en god öl vid högtidliga tillfällen.

Trappisterna hör till cistercienserorden, men utvecklade en helt egen gren eftersom några förespråkare för den mer strikta hållningen ansåg att cistercienserna hade börjat släppa taget om reglerna och de gamla traditionerna alltför mycket. Idag finns det ungefär 250 trappistkloster runt om i världen.

Det finns elva så kallade trappistbryggerier i världen och de mest kända är de sex som ligger i Belgien och de var länge också de enda. Därtill finns två kloster i Holland, ett i Österrike och ett i USA. Det kloster som kan räknas som den elfte tillverkaren är franska Monts de Cats som brygger sitt öl hos Abbaye Notre Dame de Scourmont i Belgien (som brygger Chimay).
Alla öl provades blint den 12 augusti. Flaskorna är 33 cl om inget annat anges.

Achel Trappist Blonde

Nr 71306
Pris: 21:40 kr
Bryggeri: De Achel Kluis, Belgien
Alkoholhalt: 8.0%

Klar ljus färg och fint skum. Doften är medelstor och mjukt maltig med en liten kryddighet av jäst och humle och med bara ett visst djup och sötma som vittnar om högre alkoholhalt än en vanlig ljus ale. Smaken är medelfyllig, rent maltig och balanserad med god men väl avvägd humlebeska och en trevligt värmande eftersmak. Söker man ett mer elegant och lite mer lättdrucket trappistöl är det här ett bra val, men det imponerar inte lika mycket som de andra.

Betyg: 6

Chimay Rouge Brown Ale

Nr 89847
Pris: 28:90 kr
Bryggeri: Abbaye de Scourmont, Belgien
Alkoholhalt: 7.0%

Djupt bärnstensbrun med en gyllene lyster och ett krämig skum. Doften är medelstor, lätt rostad med inslag av mörkt bröd, en nyans av torkade plommon och en liten känsla av fin, sötaktig och komplex piptobak. Smaken är drygt medelfyllig, rikt maltig med en tydlig upplevd sötma, en viss knäckig ton och torkad örtkryddighet och en ganska lång eftersmak som klingar av mot en torr och lite kryddig finish. Alkoholvärmen är fin och ligger kvar en bit in i eftersmaken, men balansen är utmärkt.

Betyg: 8

Orval

Nr 1650
Pris: 39:90 kr
Bryggeri: Abbaye Orval, Belgien
Alkoholhalt: 6.9%

Ljust bärnstensfärgad med en vackert gyllene nyans, något disig och med ett rikt skum. Doften är medelstor, lätt äppel- och plommonfruktig med en tydligt syrlig känsla och bara en försiktigt karamellig ton. Smaken är ganska lätt för att vara ett trappistöl, len till texturen och fruktig snarare än maltig och kryddig, dessutom är den något syrlig och beskan är förhållandevis mild. God, men lite annorlunda (mer besläktad med syrliga öl), rätt komplex men tyvärr med en lite kort eftersmak som drar ner betyget något.
Det är ett gott öl, men också lite förvånande att den inte placerade sig högre i betygsskalan i
jämförelse med alla andra trappistöl.

Betyg: 6

Westmalle Triple

Nr 16560
Pris: 29:90 kr
Bryggeri: Abbaye de Westmalle, Belgien
Alkoholhalt: 9.5%

Klar ljus färg precis som en vanlig lageröl. Doften är medelstor och elegant med en mild och försiktigt sötaktig maltkaraktär med visst djup och alkoholvärme och bara en förnimmelse av humle och kryddighet. Smaken är medelfyllig och maltig i en ren och välbalanserad stil med en viss värme och en fint integrerad humlebeska. Eftersmaken är medellång och god med bara en försiktig med väl avvägd värme.

Betyg: 7

Rochefort 6

Nr 81503
Pris: 36:50 kr
Bryggeri: Brasserie Rochefort, Belgien
Alkoholhalt: 7.5%

Djupt bärnstensfärgad med en viss disighet och ett rikt skum. Doften är drygt medelstor och fint rostad och knäckig av mörk malt (karamell och mörk), men det finns också en tydlig kryddighet som drar åt torkade örter och malört. Smaken är medelfyllig, mjukt texturerad med en fin knäckighet, kryddig och humlebesk smak som balanserar alkoholvärmen och gör eftersmaken helt torr. Intressant nog kan man nästan förnimma en slag sälta. Det här är en god och personlig öl.

Betyg: 8

Rochefort 8

Nr 1225
Pris: 36:90 kr
Bryggeri: Abbaye de Westmalle, Belgien
Alkoholhalt: 9.2%

Djupt bärnstens- och kopparfärgad, svagt disig. Doften är stor och intensiv, läckert maltig (både rostad och knäckig) med en läcker humle- och örtkryddighet som drar åt torkad timjan och malört. Det här är en öl med stor komplexitet och ett fint djup. Smaken är medelfyllig, djup och rik i sin maltkropp, fint värmande men ändå lättdrucken, tydligt strukturerad av humlekrydda och beska och med en lång, sammansatt och komplex eftersmak med skönt värmande alkohol. Det är ett fantastiskt läckert och nyanserat öl.

Betyg: 10

Chimay Blonde Dorée Goud

Nr 88960
Pris: 25:90 kr
Bryggeri: Abbaye de Scourmont, Belgien
Alkoholhalt: 4.8%

Ljust halmgul färg, svagt disig och med måttligt skum. Doften är stor, blommig (nyans av korianderfrö och citrusskal) och kryddig med en elegant ljus fruktighet och en försiktigt ljus-brödig maltarom. Smaken är knappt medelfyllig, fruktig och syrlig i en lättdrucken, mjuk och blommig stil. Eftersmaken ligger kvar, men den är mild och torr med en alkohol som knappt känns. Det är absolut ett trevligt och gott öl som skiljer sig från mängden av trappistöl tack vare sin lätthet. Tänk dig en lite fylligare belgisk witbier än en matigare ljus ale.

Betyg: 6

Chimay Blanc Triple Ale

Nr 1657
Pris: 30:90 kr
Bryggeri: Abbaye de Scourmont, Belgien
Alkoholhalt: 8.0%

Utseendet är djup bärnsten och svagt disigt. Doften är medelstor, nyanserad och fint maltig med en försiktig humleblommighet och en fint jästaromatisk fruktighet. Smaken är medelfyllig, ganska rik och maltig med en försiktig rostad nyans, en viss fruktighet och en textur som på ett utmärkt sätt balanserar humle-beska och alkoholvärme. Det gör också att eftersmaken dras ut i utmärkt längd. Här möts kraft och elegans, mjukhet och stramhet.

Betyg: 7

2019 Chimay Bleu Grande Résérve

Nr 71411
Pris: 99:00 kr (75 cl)
Bryggeri: Abbaye de Scourmont, Belgien
Alkoholhalt: 9.0%

Djupt bärnstensbrun med en vacker kopparlyster och ett krämigt skum. Doften är medelstor och rikt maltig med en utsökt balans mellan karamellig och rostad malt, torkad frukt och choklad, humle och torkade örtkryddor. Det finns ett djup, men också höga aromer. Smaken är fyllig, matig och karamellmaltig med inslag av torkad frukt, knäck, rostat fullkornsbröd, mörk choklad och humlekrydda och i den långa eftersmaken balanseras alkoholvärmen av en tydlig men fint avvägd humlebeska. Här är det kraft och karaktär som gäller och det är underbart gott och i alla avseenden typiskt för den mörka trappiststilen.

Betyg: 10

2020 Chimay Bleu

Nr 1651
Pris: 33:90 kr
Bryggeri: Abbaye de Scourmont, Belgien
Alkoholhalt: 9.0%

Mörkt bärnstensfärgad med viss kopparton. Doften är stor och djup, toner av akaciahonung, kavring, torkade plommon och karamell dominerar, men det finns också en liten kryddighet av jäst och honung. Allt sitter mycket fint samman, här är det kraft och balans i samklang. Smaken är drygt medelfyllig och rikt maltig med mjuk sötma, en lätt rostad nyans som drar åt kaffe och mörk choklad, en värmande och rik alkoholhalt som balanseras utmärkt av den tydliga strukturen av humlen, som gör eftersmaken torr och elegant. Det är en väldigt fin, komplex och välbalanserad smak och mitt i all kraft finns det också en skön fräschör.

Betyg: 8

Achel Bruin

Nr 71318
Pris: 30:00 kr
Bryggeri: De Achelse Kluis, Belgien
Alkoholhalt: 8.0%

Djupt bärnstensfärgad med tydlig kopparnyans och ett rikt skum. Knäck, torkad frukt, rostad malt med nyanser av karamell och kaffe och en fin kryddighet som av torkade örtkryddor, allt detta förenat i en utsökt balans – det här är i mångt och mycket definitionen på en mörk trappistöl. Smaken är drygt medelfyllig, parametrarna i doften går tydligt igen i smaken, man noterar en fin fruktighet och toner av mörk choklad och även om det också finns en liten sötma och en värmande alkohol, balanseras smaken av en liten friskhet och en tydlig men polerad humlebeska. Vilken balans, det här är supergott!

Betyg: 9

Rochefort 10

Nr 16270
Pris: 39:90 kr
Bryggeri: Brasserie Rochefort, Belgien
Alkoholhalt: 11.3%

Djup bärnstensfärgad med toner av kaffe och koppar, ett rikt och tjockt skum. Doften är stor, underbart komplex och kryddig med toner av mörkrostad malt, mörk choklad, kaffe, torkad frukt och högklassig soja och som bonus också en läcker jästarom och en fin kryddighet. Mitt i all kraft kommer komplexiteten i första rummet. Smaken är precis lika superb, rik och maltig, torkat fruktig och rostad, sötaktig och torr och den ändå tydliga alkoholvärme som finns här (man noterar den lite i eftersmaken) balanseras på ett underbart sätt av humlebeskan och en liten syrlighet. Ett enastående öl!

Betyg: 10

Westmalle Dubbel

Nr 12390
Pris: 27:90 kr
Bryggeri: Abbaye de Westmalle, Belgien
Alkoholhalt: 7.0%

Mörkt bärnstensbrun med en fin kopparton. Doften är drygt medelstor, generöst maltig med en fin sötma, tydligt inslag av torkade plommon, dadlar och russin som ger djup och bredd, karamell och knäck som flirtar, och choklad och finrostad kaffe som ger komplexitet. Dessutom finns det en liten kryddighet av malt. Smaken är drygt medelfyllig, mjukt maltsöt och något eldigt, men faktiskt lite mer sammansatt och elegant än vad smaken lovade. Ett utsökt och lika kraftigt som elegant trappistöl med fin komplexitet.

Betyg: 8

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!