Glenmorangies nyhet A tale of Cake

Vad händer om?
Dr Bill Lumsdens favoritfras är "Vad händer om?". Och under sina 25 år med Glenmorangie har destilleriets Creative Director utmanat sig själv och sitt team att ta vad som helst som fångar deras fantasi och förvandla det till whisky – vare sig det är magin i ett tårtögonblick (Glenmorangie A Tale of Cake), en kopp kaffe (Glenmorangie Signet), en lång mild dag på Madeira (Glenmorangie Bacalta), ett vackert kornfält nära destilleriet (Glenmorangie Allta) och mycket mer.

”Precis som så många av oss kommer några av mina favoritminnen från bakverk, oavsett om det är att hjälpa min mormor i hennes kök eller ananasfödelsedagstårtan som min dotter överraskade mig med ett år. Genom att avsluta whisky i Tokaji-vinfat, har jag fångat glädjen och njutningen i Glenmorangie A Tale of Cake.” Säger Dr Bill Lumsden.

Den 20 oktober lanseras Glenmorangie A Tale of Cake i Sverige och Dr Bill Lumsden har buteljerat sina tårtögonblick på Tokajifat med en alkoholhalt på 46%. Vi fick en pratstund med Brendan McCarron som är Head of Maturing Whisky Stocks. En ovärderlig whiskyfatsexpert i Dr Bill Lumsden´s Creation Team.

Först och främst, svenskar verkar älska Glenmorangie 10YO som har sålt 20% mer hittills 2020. Varför tror du svenskar gillar Glenmorangie?
– Vår core range har en coming back for more-känsla och det beror kanske mest på att vi håller hög kvalitet samt att whiskystilen är lätt att ta till sig.

Vi har träffat och intervjuat Dr. Bill Lumsden några gånger, berätta gärna vem du är och vad du gör på Glenmorangie?
– Jag jobbar som Head of Maturing Whisky Stocks idag och är en del av Glenmorangie Whisky Creation Team. Dr. Bill Lumsden skolar mig till att ta över i framtiden vilket är en ära. Jag har jobbat med whisky i 15 år och på Glenmorangie i sex år.

Den 20 oktober lanseras en limiterad upplaga av Glenmorangie A Tale of Cake i Sverige, berätta vad vi har att se fram emot?
– Alla älskar tårtor och bakelser och vi kan se vissa likheter med söta anrättningar och whisky så vi ville skapa en whisky som smakar och påminner om tårta. Doften har verkligen många lager av upplevelser. Tropiska toner som passionsfrukt, mango och persika som övergår i Glenmorangie´s mer klassiska drag som honung, vanilj och mandel. Munkänslan känns läcker, som en elegant citrontårta som övergår i en söt godiskavalkad! I smaken hittar jag honung, vit choklad, aprikos, vanilj och päron. Lång eftersmak med mandelchoklad och pekannötter. Massor att se fram emot helt enkelt.

Varför Tokaji-fat?
– Vi i Whisky Creation Team tänkte att Tokajifat var perfekt för ändamålet. Ett fat som tillsammans med vår whisky beskriver våra tårtupplevelser på bästa sätt. Tokajivin är även gott på egen hand tillsammans med desserter.

Liknar Tokajifat andra dessertvinfat som tex Sauternesfaten som ni använder?
– Ja det skulle man kunna säga men ändå inte, alla fat är unika. I båda dessertvinfaten så kommer sötman fram fint och karaktärer som vit choklad förekommer ofta i båda fattyperna. Glenmorangie har många bra exempel på den typen av dessertvinfat, till exempel Nectar D´or som är lagrat på Sauternesfat.

Har ni jobbat med Tokajifat tidigare?
– Dr. Bill har experimenterat med massor av vinfat och första Tokajifaten köptes för 20 år sedan.

Med era höga kopparpannor får ni en väldigt elegant och fruktig new make, borde inte ett tokajifat sätta prägel på vätskan snabbt och generellt hur tänker ni kring vinfat med er new make?
– Vi får hålla nära koll och vi har jobbat mycket med denna typ av träslag och fat. Med ”Cake” visste vi på pappret att det skulle bli bra och dessa fat överlevererade verkligen. Vår new make är perfekt för alla typer av ekfat. Vattnet, råvaran, området, de höga kopparpannorna som skapar vår new make välkomnar verkligen alla typer av vinfat. Oavsett om det är portvinsfat, rödvinsfat eller Tokajifat så kommer du känna att det är Glenmorangie du njuter av.

Tokajivin är magiskt att kombinera med fransk chokladtårta och syrliga fruktdesserter med vit choklad, kan vi även kombinera ”Cake” med likannde desserter?
– Kan ju inte bli annat än bra! Låt oss dela våra pairings. Håll utkik efter Dominique Ansel’s recept på Glenmorangies Instagram, han har skapat en dessert tillsammans med A Tale of Cake.

Kan du förklara vem Dominique är för våra läsare?
– Han kallas för New York´s Willy Wonka. Precis som Dr Bill så har Dominique en passion för att utforska nya smaker. Han föreställde sig hur han kunde föra ihop tårta och whisky och skapade en unik twist på en ananasbåttårta inspirerad av Glenmorangie A Tale of Cake.

Har du något drömfat att få jobba med?
– Jag har många drömfat men tänker inte berätta om mina storslagna och superhemliga tankar kring detta. Skämt åsido, det finns massor och det är otroligt spännande med olika träslag från samma land. Tex. eken i USA skiljer sig väldigt mycket beroende på var den kommer ifrån, samma med Europa och resten av världen vilket gör möjligheterna oändliga.

Slutligen, en dum fråga i dessa tider men när kan vi få träffa dig i Sverige nästa gång?
– Tyvärr så blir det inga resor för oss under 2020 men ser fram emot att besöka Sverige igen när jag får chansen. Jag har varit på Stockholmsmässan tre gånger och har älskat det!

Glenmorangie A Tale of Cake

Nr: 40823
Pris: 859kr,
Volym: 70cl
Alkoholhalt: 46%
Tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment från 23/10.

Text och intervju av Tommy Isaksson

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!