Första, andra – mer whisky!

Världens största samling whisky är sedan i höstas ute på auktion. Det handlar om drygt 9 000 flaskor som under de närmaste åtta månaderna auktioneras ut via Whisky Auctioneer. De kommer från fler än 150 olika skotska destillerier, men där finns även bourbon, buteljeringar från oberoende buteljerare i Europa men också whisky från destillerier världen över.

Pat (som samlaren kallar sig för att förbli anonym) visste från början ingenting om whisky. Han köpte sina första flaskor på inrådan av en god vän och kollega och efterhand växte samlingen. Hans ambition var att öppna och dela whiskyn med andra, men ju större samlingen växte sig desto mer insåg han det omöjliga i den ursprungliga tanken. Istället siktade han in sig på att skapa ett av de mest kompletta whiskybibliotek man kan tänka sig – och det har han verkligen gjort.
Auktionsfirman Whisky Auctioneer har också startat ”Pat’s Whisk(e)y Club” där entusiasterna kan få närmare detaljer om samlingen.
Nu den tionde till fjortonde december är det dags för en auktion med fokus på oberoende, europeiska buteljerare. Det handlar om drygt 800 flaskor och är den mest kompletta serien av whiskies som lanserats av tyska, italienska och nederländska buteljerare.

En av höjdpunkterna är 150 flaskor från italienska Moon Import, en tidig pionjär. Etiketterna designades av grundaren Pepi Mongiardino, som använde sig av bilder från 1700-talsencyklopedien Brockhaus Enzyklopädie.

Auktionen innehåller också bland annat drygt 60 olika buteljeringar från Juuls Vin & Spiritus i Köpenhamn.

Mer information hittar man på: whiskylink.co/pats-whisky-club

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!