Dublin – Malt och mat i kvadrat

Vissa städer åker man till för deras anrika historia, till andra för att shoppa och till ytterligare några för att bara lata sig. Dublin, däremot, åker man till av alla de anledningarna, men egentligen tar denna stad inte sig själv på för stort allvar. I Dublin är det viktigt att ha kul!

Text: Frida Birkehede foto: Frida Birkehede/Christian Mellbris/Istockphoto

Dublin är, som bekant, huvudstad i Republiken Irland och ligger nästan mitt på Irlands östkust, precis där floden Liffey mynnar ut i havet. Från början kom staden till som en vikingabosättning och har sedan medeltiden varit öns viktigaste stad. I skrivande stund är Dublin en av de städer i Europa som växer i snabbast takt och har under tjugohundratalet röstats fram till den bästa europeiska huvudstaden att bo i. Årligen hittar nästan sju miljoner turister till staden, och det är inte svårt att förstå varför både besökare och boende älskar den.

Dublin är fullt av vackra broar, som till exempel Ha’ penny Bridge.

Utseendemässigt präglas staden av både sitt marina och industriella arv, med hamnen och de vackra broarna över Liffey som tydliga blickpunkter där Samuel Beckett Bridge står ut med sin moderna harpdesign. Överallt ligger de typiska röda tegelbyggnaderna insprängda, men också otaliga färgklickar från butiker och pubar. På kvällen lyser staden upp med neondekorationer och på gatorna trängs folk medan de glatt rör sig från det ena serveringsstället till det andra.

Pearse Lyons distillery finns i en gammal kyrka. Här finns även en ginskola.

Att äta och dricka gott är med andra ord inte svårt i Dublin, och här finns något för alla. För den som är sugen på en värmande skål med ’Beef & Guiness Stew’ eller en ’Chowder’ fullpackad med olika sorters fisk, finns det och mycket mer på pittoreska The Celt. Det är inte bara maten som värmer, utan även den eklektiska pubmiljön med en salig blandning av inredningsdetaljer och belysning.

God dryck finns här med, där irländsk öl och cider dominerar fatutbudet och då stället är poppis hos lokalbefolkningen är det bra att vara ute i god tid för att hitta ett bord. Vill man istället utmana gommen med en avsmakningsmeny står Michelin-belönade Mr Fox till tjänst, där irländskt möter innovativt.

Drinkar & destillerier
Hur mycket man än älskar pubar bör man inte besöka Dublin utan att prova stadens utbud av spännande drinkar. För den som älskar whiskey känns såklart namnet Roe & Co igen, och efter en titt på destilleriet rekommenderas ett besök i deras mysiga bar. Här används både högkvalitativa ingredienser och en stor dos lekfullhet i recepten, där man erbjuder egna tolkningar av klassiska drinkar som exempelvis Espresso Martini och Bellini – givetvis med den egna whiskeyn i centrum.

Goda drinkar finns det gott om på Roe & Co

När du ändå befinner dig i det historiskt intressanta området The Liberties finns det fler saker att hitta på i närområdet. Varför inte hälsa på hos Teeling, både för en guidad rundtur och singelmaltprovning med klass? Här håller man öppet alla dagar i veckan och kan stoltsera med priset ’Världens Bästa Whiskyattraktion’, och för den som vill köpa med något alldeles särskilt hem kan man buteljera whiskey med sitt eget namn på flaskan eller köpa hem whiskey som bara går att få tag på i destillerishopen.

Pubar & vattenhål
Väl tillbaka i centrum igen väntar fler dryckesupplevelser, om du så önskar. I det populära och ständigt trendiga området Temple Bar behöver man aldrig ha tråkigt särskilt länge, och här går det att välja fritt mellan murriga pubar och livliga uteställen. Traditionalisten rekommenderas att besöka The Palace, en pub som funnits till sedan 1823 och stoltserar med en whiskeybar väl värd namnet. Till The Auld Dubliner några gator bort söker sig många istället för kombinationen en god öl och härlig livemusik, och den som lyssnat en del på irländsk musik kommer säkert att känna igen många av låtarna. Den som istället vill lära känna hela serier med irländsk whiskey bör styra stegen mot The Rag Trader. En gång i tiden var lokalen ett tyglagerhus men idag tar denna unika och mysiga bar med besökarna på en whiskeyresa med hela flighter av whiskey, som exempelvis rariteter från destilleriet Midleton eller hela Green-, Yellow- och Red Spot-trilogin. Om kvällen råkar bli sen kan det vara en god idé att snubbla inom det härliga haket WOWBURGER för en hamburgare med garlic butter fries, så att man somnar mätt och nöjd.

The Rag trader

Inget säger väl Dublin mer än Jameson, den irländska whiskeyn som många förknippar med staden. År 1780 startade John Jameson sitt destilleri på Bow Street, och över tvåhundra år senare är byggnaden lika full av liv som då. Idag är Bow Street dedikerad till allting whiskey, och här kan man som besökare bland annat få prova olika premiumbuteljeringar, komponera sin egen whiskey i sann Master Blender-anda och blanda olika whiskeydrinkar med specialutbildad personal. Ett tips är att spana in den välsorterade butiken, då man här säljer whiskey som kan vara svår att få tag på hemma i Sverige, som exempelvis experimentella Method & Madness-serien med whiskey på fat som ungerskt mullbärsträ, körsbär och kastanj.

Egna drinkar på Jameson

Guinness
För den som älskar öl och häftiga miljöer torde Guinness takbar vara en intressant plats att spendera ett par timmar på, då man från någon av deras designsoffor kan se ut över hela Dublin – med stadens signaturöl i näven.

För den som vill nörda ner sig och kombinera nytta med nöje har nykomlingen Pearse Lyons Distillery inte bara ett whiskeydestilleri inhyst i en före detta kyrka att visa upp, utan också en alldeles egen ginskola där man kan få lära sig att både komponera och destillera gin från grunden.

Efter en rejäl irländsk frukost med en lika rejäl skiva ’black pudding’ kan en promenad i någon av stadens vackra parker kännas lämpligt. Väljer du att spankulera runt i Merrion Square Park kan du dessutom passa på att hälsa på Oscar Wilde i statyform samt läsa många av hans tänkvärda citat. Efter en sådan strapats är det lätt att bli törstig, varpå det kan vara klokt att vila fötterna på den lika omtyckta som genuina puben O’Donoghue’s, känd bland annat för att bandet The Dubliners bildades där. Här är det inte lönt att beställa en halv pint, för sannolikheten är stor att du serveras en hel i alla fall.

Oscar Wilde i Merrion Square Park

Shopping
Behöver du mot all förmodan en något längre paus från all god mat och dryck kan en shoppingrunda vara en lagom aktivitet. För den maltintresserade bör Celtic Whiskey Shop & Wines on the Green innebära både väl spenderade minuter (timmar?) och pengar. Här dignar de välsorterade hyllorna av spännande buteljeringar och det är en tuff utmaning att lyckas lämna butiken utan något smarrigt med sig i kassen.

Väl mätt på arkitektur och stadens puls är det tur att Dublin inte ligger långt ifrån natursköna miljöer med gröna kullar och dramatiska kustklippor. Från centrum går det dagsturer med båt till den mysiga orten Howth, känd för både marin miljö och mat. Hit vallfärdar många för promenader längs med kusten, en rundtur på Howth Castle och en skål nyfångade skaldjur. Dun Laoghaire bjuder istället på vackra kullerstensgator, en hamn med ett dramatiskt förflutet och flera pittoreska pubar, som exempelvis O’Loughlin’s bar där familjen med samma namn har skött ruljangsen i snart hundra år, sedan 1929. Vill du istället uppleva den grönskande landsbygden finns det dagsturer med buss ut mot området Wicklow med dess pittoreska byar och historiska höjdpunkter som exempelvis Glendalough, ett kloster från 500-talet som ödelades av brittiska styrkor 1398.

För den som älskar malt och mat i olika former torde Dublin vara den självklara destinationen för nästa hedonistiska resa. Denna hyllade stad kan garanterat erbjuda något för det flesta – förutom en tråkig stund – och är med sina slingrande gator, vackra byggnader och välkomnande mat- och dryckeskultur en plats att återkomma till år efter år.

Frida Birkehede var Allt om Whiskys stipendiat 2015 och åkte till Skottland för att välja ut ett fat Old Pulteney. Hon är från Skåne och driver till vardags bloggen Änglarnas Andel. Favoritwhiskyn är Caol Ila.