J.J. Corry – återskapar den irländska whiskeyhistorien

De senaste åren har den irländska whiskeyn utvecklats på ett närmast ofattbart sätt. De stora märkena som Jameson och Tullamore har framgångsrikt tagit marknadsandelar, och vi har fått se en närmast exempellös nyetablering av irländska destillerier. En av de whiskeyentreprenörer som nu återskapar den irländska whiskeyhistorien är Louise McGuane med sitt företag J.J. Corry.

För 100 år sedan blomstrade whiskeytillverkningen på Irland. På den lilla ön fanns mängder med destillerier, fler än 100, och går vi ännu längre tillbaka i tiden låg det ett destilleri i varje irländsk by.

Från att ha uppfunnit whiskeyn, lärt skottarna hur den skulle tillverkats, tagit den till USA, dominerat marknaden och skaffat sig världsherravälde, så kom den irländska whiskeyindustrin att näst intill ödeläggas.

Orsakerna till att den irländska whiskeyn närmast utrotades är flera. Inte minst kom landets utsatta ekonomiska läge, missväxt och fattigdom att spela en stor roll. Starkt bidragande var också handelsembargot efter frihetskriget mot britterna 1921. Engelsmännen tillät ingen försäljning av irländska varor till länder i brittiska samväldet. Embargot var ett pris Irland fick betala för sin självständighet.

Förbudstiden i USA blev också en katastrof som ödelade destillerier. De fromma irländarna respekterade förbudet och gjorde inga affärer på »rum row«, som den illegala smuggeltrafiken över Atlanten kallades. När förbudstiden väl var över hade Cutty Sark och andra skottar tagit över barerna i New York och Chicago och kampen om de amerikanska konsumenterna var förlorad. Under hotet av total nedläggning gick de kvarvarande destilleribolagen samman. 1966 grundades Irish Distillers och man koncentrerade all produktion till destilleriet i Midleton utanför Cork. Av de hundratals destillerierna återstod då endast ett.

På 2000-talet har allt förändrats. I Malt Whisky Yearbook 2022 listar Ingvar Rönde cirka 30 irländska destillerier – och det är ändå ingen komplett förteckning.

Historiskt skilde sig den irländska whiskeyindustrin på flera sätt från den skotska. De många whiskeydestillerierna hade mycket sällan ett eget varumärke utan sålde sin råsprit i bulk till så kallade bonders. Dessa bonders hade långtgående kontrakt med destillerierna. De lagrade spriten i egna lagerhus och komponerade blandningar till sina kunder, mestadels livsmedelshandlare i städerna. Bonding dominerade helt den irländska industrin fram 1930 när destillerierna började stängas.

En av dessa handlare som framgångsrikt sålde whiskey under eget varumärke var J.J. Corry som hade sin butik på 62, Henry Street i Kilrush på västra Irland. Kilrush var en livlig köpstad som höll på att återhämta sig efter ekonomisk nedgång och missväxt. J.J. Corry köpte sin butik som 20-åring och som många köpmän vid den här tiden drev han en kombinerad pub och spritbutik, men han sålde också cyklar, vapen, musikinstrument och mycket annat.

J.J. Corry byggde upp ett varumärke med bonded whiskey som han köpte av lokala destillerier. Han lagrade spriten i eget lager och blandade whiskey med stor skicklighet. Med smart marknadsföring blev hans whiskey berömd i trakten. När destillerierna lades ner på 1930-talet upphörde kontrakten och whiskeyn föll i glömska. Men namnet skulle återuppstå.

Louise McGuane är född och uppväxt på en lantgård utanför Kilrush. När hon utbildat sig sökte hon sig till dryckesindustrin och började arbeta hos de stora drakarna som Diageo, Pernod Ricard och Moët Hennessy. Louise bodde i London och levde ett hektiskt affärs- och storstadsliv. Längtan hem till ett lugnare liv på Irland var dock stor. Runt 2015 flyttade hon hem till familjegården.

Louise McGuane

Föräldrarna var till åren komna, men att ta över gården och driva jordbruket vidare ville hon inte. Istället bestämde hon sig för att återuppväcka den gamla irländska bondingtraditionen. Hon byggde ett lagerhus och ett blandningsrum på gården och erinrade sig whiskey-bondern J.J. Corry som fortfarande var ett känt namn inne i Kilrush.

I dag driver Louise McGuane ett framgångsrikt bondingföretag (det första i Irland sedan 1930-talet). Hon har byggt upp ett lager med högklassig irländsk whiskey som beskrivs som ett bibliotek av irländska smaker.

Vissa av faten har en ansenlig ålder och torde tillhöra de mest exklusiva i landet. Louise McGuane köper whiskey i bulk och lägger stor omsorg på att skaffa fram fat från olika delar av världen. Dessa fat lagras sedan i lagerhus, med fönster mot söder och jordgolv, i det speciella kustnära och fuktiga havsklimat som Atlanten och Irlands kustlinje bjuder på.

J.J. Corry är veterligen det enda whiskeyföretaget som drivs av en kvinna och har kvinnor som är anställda eller hjälper till i verksamheten. Man har bland annat gjort sig kända för att buteljera whiskey som uppmärksammar den internationella kvinnodagen, som stödjer kvinnligt entreprenörskap och lyfter fram kvinnor i whiskyindustrin.

Sedan 2021 importeras J.J. Corry till Sverige av Great Wines & Spirits. I dagsläget finns blenden Gael på systembolaget. Det är en silkeslen och fruktig blendwhiskey med hela 60 % maltinnehåll. Dessutom finns också The Hanson, något så ovanligt som en blended grain, en om möjligt ännu fruktigare whiskey, med smak som påminner om flytande Ahlgrens bilar.

På den internationella marknaden finns åtskilliga buteljeringar och kommer man till Dublin finns det ett tiotal varianter på fantastiska Celtic Whiskey Shop. Planer finns på en exklusiv utgåva för den svenska marknaden framöver och till hösten kommer J.J. Corry att närvara på Stockholm Beer & Whisky Festival.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!