Sibbarps Husbryggeri – ett mikrobryggeri från Limhamn

Två generationer i bryggeriet. Rolf Nilsson och Karl Arildsson.

Att tolka klassiska öltyper och varsamt modernisera dessa är Sibbarps signum. Här är malten lika mycket i fokus som humlen. Välbalanserad öl som resultat av bra hantverk och noga utvalda ingredienser.
Text & foto: Anders Tegnér

Sibbarps Husbryggeri startade 2012 som ett hobby-projekt i garaget hos bryggmästare Rolf Nilsson. 2016 togs steget fullt ut och nu drivs bryggeriet som ett familjeföretag, far och son. Två generationer som brygger öl på Limhamn, en stadsdel i södra Malmö.

Vårt samtal om öl börjar lite oväntat med en bulle och en fågel. Bullen, en dravbulle, är fantastiskt god. Att baka på drav är en fin tradition som Sibbarp håller liv i tillsammans med ett lokalt bageri. Drav är resterna som blir kvar när malten har lakats och den används oftast till djurfoder. Men den passar ypperligt att baka matbröd på. Många malmöbor har hittat en ny frukostfavorit!

Sibbarp brygger idag ett brett sortiment av öl från lageröl, weissbier, IPA, stout och säsongsöl till folköl och humlesoda.

Åge, som fågeln heter, är en storskarv, eller som den kallas i Skåne; ’ålakråga’. Det är han som stolt syns på etiketterna och logotypen.

– Många är inte så förtjusta i skarven men man kan inte komma ifrån att de är stiliga och lite majestätiska när de sitter på stenarna med vingarna utfällda, säger Rolf över kaffet och bullen.

För den som vill smaka läckerheten, alltså skarv, tipsar Rolf om en pizzeria på Åland som serverar den. Han har inte själv testat pizzan men han gissar att öl passar fint till.

När Rolf och Karl visar runt i bryggeriet diskuterar vi bryggeriprocessen. Det är en fascinerande och komplicerad process. Tid, temperatur, lagring och andra delar av hantverket påverkar smak och stil lika mycket som valet av råvara. Ölen från Sibbarp bryggs enligt ’Reinheitsgebot’, den tyska renhetslagen med anor från 1447, som innebär att ölet endast skall bestå av humle, jäst, malt och vatten. Med dessa fyra ingredienser kan man uträtta underverk!

För Rolf och Karl ligger mycket av upplevelsen i att kombinera ölen med mat. Det är fantastiskt när kombinationerna både lyfter mat och öl till nya höjder. Det finns några grundregler man kan förhålla sig till.

  • Lättare öltyper, t ex lageröl och weissbier passar bäst till lite elegantare och mer finstämda rätter medan robust mat kräver robust öl.
  • Sötma i maten minskar den upplevda sötman i ölet och lyfter beskan.
  • Syra i maten, som vin, citrus eller vinäger, lyfter sötman och dämpar beskan i ölets smakprofil.
  • Beska i maten, som salladsblad eller mörk choklad, förstärker beskan i ölet.
  • Maillard, den reaktion man får när man till exempel bryner kött, passar fint tillsammans med mellanmörka öl som har knäckiga, brödiga och karamelliga toner. Detta gäller även brödrätter som toast och hamburgare.
  • De citrustoner som ölen får av de nya moderna humlesorterna fungerar väldigt bra till rätter med citron, lime och koriander.

Öl till desserter är kanske inte så vanligt men ack så gott. De starkt rostade smakerna i en stout trivs tillsammans med choklad, även fruktiga öl passar fint till chokladdesserter. Lakritsstout tillsammans med crème brûlée är en fantastisk kombination. Men det viktigaste är att inte krångla till det, testa dig fram så kommer du snart att hitta dina bästa smakkombinationer, menar Rolf.

– Mat som inte smakar bra tillsammans med öl är nog inte god över huvud taget, funderar Rolf när vi promenerar runt i bryggeriet.

Finns det då några favoritkombinationer på det egna bordet? Jodå, det finns Stout och ostron samt Lakritsstout och vaniljglass som några goda exempel.

Sibbarp brygger även en unik alkoholfri produkt, Lemondrop Hopsoda. Det är en humleläsk, god som törstsläckare, måltidsdryck och har blivit en av mina favoriter i baren. Perfekt i drinkar där den tillför en smak av humle och citrus.

Man får inte glömma att öl också är väldigt gott att basera drinkar på. Det finns ett otal kända och okända drinkrecept med öl som bas. Vi bjuder er på två nya och väldigt goda varianter, en cocktail och en mula.

Avslutningsvis så kan man konstatera att framtiden är ljus (och skummig). Det är många nya goda projekt som jäser i tankarna i bryggeriet i Limhamn. Vi som gillar öl väntar spänt på nästa nytolkade klassiker!

Sibbarps Weissbier mule

6 cl vodka
3 cl färskpressad lime
10-15 cl Sibbarps Husbryggeri Hefe Weissbier
2 kvistar mynta
Skivad lime
Is
Kopparmugg

Fyll muggen till hälften med is.
Slå i vodka och lime, rör om och fyll upp muggen med is, Toppa med Weissbier och garnera med mynta och lime.

Sibbarp Sour

5cl Bourbon
2 cl färskpressad citron
1,5 cl flytande honung
1 msk Bergamott-marmelad (eller bitter apelsinmarmelad)
2-3 stänk Angostura bitter
Sibbarps Husbryggeri Lemondrop Hopsoda
Is
Kylt sourglas

Rör samman alla ingredienser i en shaker, fyll upp med is och skaka tills drinken är väl kyld. Dubbelsila upp i sourglas lägg i en fin isbit och toppa med Hopsoda.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se

Verifierad av MonsterInsights