Israeliska Milk & Honey – Whisky på låg nivå

Milk & Honey Distillery, Israels första whiskydestilleri, grundades 2012 och började destillera 2014, strax söder om Tel Aviv. Bakom destilleriet stod en grupp israeliska investerare som hade en förkärlek för whisky, men inte kunskapen om hur man tillverkar den. Så de hyrde in den närmast legendariske Dr. Jim Swan, som förutom all sin övriga kunskap också var något av en expert på whiskyproduktion i varmare klimat. Och redan 2017 släppte man sin första singelmalt, mycket tack vare just klimatet. Här måste man nämligen ta hänsyn till höga dagstemperaturer och ibland kyliga nätter, tillsammans med 300 soldagar per år, vilket gör att whiskyn mognar fortare här än i tempererade klimat. Som de själva säger på destilleriet: ’Vår whisky mognar fort, men graciöst’.

I ett försök att ta tjuren vid hornen gjorde man till och med en serie whisky som lagrades ett år vid jordens lägsta punkt: Döda Havet, 432 meter under havsytan, där temperaturen kan stiga till över 50 grader. Whiskyn – eller det som var kvar efter en hisnande angel’s share på 25 % – fick namnet Apex, och ges nu ut i mycket begränsad upplaga.

Men bakom sådana våghalsiga experiment ligger en stor kunskap och passion, alltifrån import av högkvalitativt skotskt korn, till skräddarsydda kopparpannor och lagring på omsorgsfullt utvalda fat av alla möjliga typer. Många av dem har valts ut bland skotska leverantörer, men man gör gärna avstickare i det mer exotiska, som till exempel fat som hållit vin på granatäpple eller kosher sherry. Den 2 november dyker Milk & Honey upp på Systembolaget.

Milk & Honey Classic

Detta är en orökt singelmalt, något av ryggraden i destilleriets produktion som lagrats först på ex-bourbon och sedan på STR-fat, som givit den en lätt och balanserad karaktär. Här finner man både vanilj, kola och honung, tillsammans med trä och toner av svartpeppar som följer med hela vägen ut i finishen.
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 58393
Pris: 697 kr

Milk & Honey Elements Peated

Medelhavet möter Atlanten i denna whisky som först legat på Islay-fat där den tog till sig både rökiga och salta noter. Sedan lades den ihop med en ex-bourbon singelmalt. Och resultatet är en finstämd, mjuk och lätt rökig whisky. Perfekt för den som bara vill ha en antydan av rök.
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 58394
Pris: 855 kr.

Milk & Honey Elements Sherry

Världens första whisky som legat på fat som hållit kosher sherry. Faten tillverkades och smaksattes i Jerez speciellt för Milk & Honey innan de fylldes med singelmalt för att sedan mogna under Tel Avivs sol. Elements Sherry bjuder på rika toner av röd frukt från faten, tillsammans med choklad, ek och tobak.
Alkoholhalt: 46 %
Nr: 58395
Pris: 878 kr.

Milk & Honey Apex Dead Sea

Apex-serien släpps alltid i small batches, vilket inte är undra på med en whisky med så krävande lagring. Head Distiller Tomer Goren väljer personligen ut varje enskilt fat till denna sällsynta whisky. Och det är i dessa fat som whiskyn får ett års slutlagring intill Döda Havet, 432 meter under under havsytan, där både klimatet och förutsättningarna är helt unika. Denna batch gav 4892 flaskor och ett antal guldmedaljer i internationella sammanhang. Smak- och doftnoterna är både många och varierade och kan bäst sammanfattas med destilleriets egen beskrivning: ’En whisky lika stark och intensiv som sin lagring’.
Alkoholhalt: 56,5 %
Nr: 58404
Pris: 1293 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!