Whiskydrinkar och tilltugg med Monkey Shoulder

Monkey Shoulder är lätt att gilla, en Speysidewhisky som är rik och komplex med fin fatighet och mjuk vaniljton. Egentligen är det inte bara en utan tre Speyside-destillerier som trängs i flaskan, en trippel i skotsk maltwhisky.

Med tanke på whiskyn så serverar vi två fina snacks som harmoniserar fint med den. Vi hittar smaker som lagrad ost, frukt, mandlar och lufttorkat kött som passar utmärkt till Speysidewhisky. Mandlarna går såklart att byta mot pumpakärnor och solrosfrön.

Gruyère med päronglaze och lagerblad

6-8 personer

Ingredienser:
200 g Gruyère i centimeterstora tärningar

Päronglaze:
1 stort päron
1 msk finrivet citronskal
1 lagerblad
1 stjärnanis
1,5 dl vatten
0,5 dl strösocker

Gör så här:
Koka upp vatten och socker i en liten kastrull tillsammans med lagerblad och stjärnanis. Låt det sjuda några minuter. Skala och tärna päronet, det skall vara fina tärningar, ca 2×2 mm i storlek. Lägg päron och citronskal i lagen, låt det koka upp och dra sedan åt sidan och låt det svalna till rumstemperatur. Vänd runt osten i päronglazen. Servera osten tillsammans med kex, knäcke eller smörstekt kavring.

Tarte flambée med Serranoskinka, torkade dadlar och mandel

8 personer
Ingredienser:

Degen:
5 dl vetemjöl
2 dl vatten
3 msk olivolja
1 nypa salt

Gör så här:

Mät upp och lägg alla ingredienserna till degen i en skål. Arbeta degen med krok 5 minuter tills det blivit en smidig deg som inte fastnar på sidorna. Tillsätt eventuellt ytterligare lite mjöl. Låt degen vila 15 minuter innan den delas i 4 bitar och kavlas ut till tunnbrödsliknande pizzor.

Topping:
1,5 dl Philadelphia
50g Serranoskinka
50g torkade dadlar, tunt skivade
25g rostad, flagad mandel
Örter, t ex fänkålsdill, oxalis, oregano eller basilika

Gör så här:
Bred Philadelphia på pizzorna och baka av dem i het ugn, 225° i ca 4-5 minuter. Toppa de heta pizzorna med skinka, dadlar, mandel och örter. Servera dem direkt, rykande varma.

Monkey Smash

1 cocktail

Ingredienser:
6 cl whisky
3 skivor citron
1 kvist färsk mynta
1-2 cl flytande honung
Krossad is
Sodavatten
Kylt rocks-glas

Gör så här:
Muddla mynta och citronskivor i en shaker. Tillsätt whisky, honung och isbitar. Skaka kraftigt tills drycken är iskall. Dubbelsila i kylt glas med krossad is och toppa med sodavatten. Garnera med citron och mynta.

Monkey Shoulder

Nr: 85831
Läs mer hos importören Nigab: https://nigab.se/sprit/maltwhisky/monkey-shoulder/
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 399 kr

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se