Meikle Tòir – en rökig The GlenAllachie

Meikle Tòir är svaret på The GlenAllachies stora strävan efter torvrökig Speyside-whisky. I första utgåvan ryms inte mindre än fyra olika uttryck: The Original, The Sherry One, The Chinquapin One och The Turbo. Varje buteljering har lagrats på ett individuellt sätt för att forma just sin smakprofil. Meningen är att detta blir ett årligt släpp i begränsad upplaga.

Källan till torven är St. Fergus och denna torv ger söta fenoliska egenskaper till det mältade kornet. Torven utvecklas från nedbrytningen av skogsmark, som ger söta och ekiga toner, snarare än det maritima, medicinska bidraget från Islay-torven.

Allt om Whisky har smakat!

Meikle Tòir – The Original

Doft: malt, grapefrukt och svartpeppar först, sedan en lätt mjölksyra och läder. Efter ett tag kommer bivax och lite jordighet fram, och röken ligger som ett komplement i bakgrunden.
Smak: Frisk citrus tillsammans med kaxig cigarrökighet. Whiskyn har en brödighet, som scones, med en maltsötma som påminner om havreflarn där pepprigheten finns kvar i eftersmaken.
Nr: 5697001, alkoholhalt: 50 %, antal flaskor till Sverige: 180 st, pris: 749 kr

Meikle Tòir – The Chinquapin One

Doft: Halmigt intryck med en svag rökton och citronskal. Doften är lätt med godistoner och en härlig fruktsötma.
Smak: Honung, torvrök och vaniljsås i en balanserad smakupplevelse tillsammans med marmeladkulor och jordighet. Färska, hårda päron kommer fram och röken rundar av.
Nr: 5058501, alkoholhalt: 48 %, antal flaskor till Sverige: 150 st, pris: 749 kr

Meikle Tòir – The Sherry One

Doft: Torvrök tillsammans med gummiton och en vinös doftbild. Efter ett tag bjuder doften även på kaffe, farinsocker och mandelknäck.
Smak: Gummitonen finns kvar tillsammans med den tydliga torvröken, lite ekbeska och en lätt metallisk underton. Detta kompletteras av rostade hasselnötter och en muscatoliknande ton.
Nr: 5870201, alkoholhalt: 48 %, antal flaskor till Sverige: 150 st, pris: 749 kr

Meikle Tòir – Turbo

Doft: En fyllig doft med tydlig känsla av brasrök med lite askighet, tillsammans med kallrökta charkuterier, björnbärssylt och barrträd.
Smak: Läder möter rosépeppar, rök och gräsighet som första intryck. Sedan kommer chutney, en mineralisk ton och bränt socker. En komplex och varm smakbild.
Nr: 5347901, alkoholhalt: 50 %, antal flaskor till Sverige: 30 st, pris: 895 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!