Lihnell’s släpper ny svensk whisky

Lihnell’s Destilleri är ett ungt destilleri, grundat så sent 2014, då under namnet Bergslagens Destilleri. Och nu tio år senare byter man namn till Lihnell’s, eftersom det är namnet på familjen som grundat och driver destilleriet.
Samtidigt flyttar man också till nya lokaler, vid Hjälmarsberg Säteri, ett litet stycke öster om Örebro. Och här fortsätter man producera whisky, akvavit, gin och annat. Men främst är det whisky, som till exempel dessa tre, som alla kommer till Systembolaget 8 april.

Audhumbla Single Malt

Denna orökiga 12-åring är äldre än destilleriet, vilket förklaras av att dåvarande Bergslagens Destilleri köpte lagret från Grythyttans destilleri när det lades ner 2016. Whiskyn har sedan legat på bourbon- och olorosofat och samlat på sig söta doftnoter av söt marsipan, brynt smör, fikon, honung och örter. Bland smaknoterna kan nämnas torkad frukt, choklad, malt och kryddor, allt följt av en torrt vinös finish med noter av hårt rostat fat. Totalt blev det 852 flaskor.
Alkoholhalt: 48%
Nr: 30369
Volym: 50 cl
Pris: 875 kr
Lanseringsdatum: 8 april

Lihnell’s Swedish Blended Whisky

Både malt- och grainwhiskyn i denna blend har legat på oloroso- och bourbonfat samt på fat av svensk ek, något som skapat en rik och varierad smakprofil med toner av torkad frukt, vanilj, päron och ek. Allt mot en milt kryddig bakgrund. En len och fyllig whisky med en balanserad finish.
Alkoholhalt: 40%
Nr: 30814
Volym: 70 cl
Pris: 349 kr
Lanseringsdatum: 8 april

Lihnell’s x Smash into Pieces

Denna premium blend är ett samarbete med rockbandet Smash into Pieces. Gjord på både korn och vete och sedan har Apocen valt ut fat i destilleriets fatlager och de övriga bandmedlemmarna har agerat smakpanel. Och reultatet är en whisky som balanserar fint mellan sötma och frukt. Varje flaska är signerad av någon av bandmedlemmarna, vilket gör varenda en av de totalt 800 flaskorna helt unik.
Alkoholhalt: 40%
Nr: 30310
Volym: 70 cl
Pris: 499 kr
Lanseringsdatum: 8 april

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!