AlcoSense – ta det säkra före det osäkra

Att ha en alkoholmätare hemma är en billig och enkel åtgärd för att se till att man inte råkar köra rattfull. Det är nämligen lätt hänt att man tar några öl en kväll, något glas vin eller en extra dram av den där underbara och fruktiga whiskyn utan att tänka på att man ska köra bil dagen efter.  Dagen efter så känner man sig bra och sätter sig ändå bakom ratten utan att tänka på om all alkohol har hanterats av kroppen.

Vi har testat alkomätare från AlcoSense under våren och är imponerade över resultatet. Genom att blåsa 30 minuter efter att man har druckit en alkoholhaltig dryck så kan man se, dels hur påverkad man blev av drycken, dels så kan man följa utvecklingen under en längre tid om man fortsätter att blåsa var trettionde minut. Även om vi har känt oss helt säkra att köra dagen efter en provning så har det ändå varit en trygghet att blåsa för att kontrollera att man är helt säker. Att ta det säkra för det osäkra. Den modell som vi har testat är AlcoSense Pro

AlcoSense Laboratories är baserat i Maidenhead, Berkshire i England och är idag en ledande tillverkare av alkoholtestare för utandning. Det hela började år 2005 efter att dess grundare Hunter Abbott fick sig en tankeställare…

”Vi var på en väns bröllop och jag och min vän James hade druckit tillsammans på mottagningen. Vi var definitivt glada men jag skulle inte säga att vi var berusade. Nästa morgon lämnade vi hotellet vid middagstid och James tog sin bil och åkte i väg och jag tog min. Jag kom hem säkert men senare på kvällen ringde James. Han hade blivit stoppad av polisen för fortkörning, blåst i alkoholtestet och misslyckats.

Plötsligt insåg jag att James och jag hade druckit ungefär lika mycket under bröllopet och jag var antagligen också över gränsen när jag körde hem dagen efter, helt omedveten om det. James förlorade sitt körkort i 12 månader och kort därefter förlorade han sitt jobb som följd av detta. Problemet var att det inte fanns något sätt att veta när alkoholen hade lämnat ens system, och eftersom alla är olika kan man inte ens beräkna det.”

Även om det fanns några alkomätare på marknaden så var de ofta missvisande och man kunde inte lita på dem. Flera gånger kom rapporter om att folk hade blåst grönt och sedan satt sig bakom ratten för att sedan stoppas och testas av polisen och då visade sig att de ändå hade höga halter alkohol i blodet.

Problemen var att de dels hade enkel teknik som gjorde att de inte gav rätt utslag , dels så var de inte korrekt kalibrerade. Här såg Hunter att det fanns potential att ta fram en produkt som skulle kunna korrigera dessa problem. Efter två års forskning och utveckling lanserades AlcoSense i september 2007. Sedan dess har AlcoSense hindrat över 50% av sina kunder från att oavsiktligt köra efter att ha druckit nästa morgon, och på så sätt räddat otaliga liv.

AlcoSense Excel Bränslecell Alkoholmätare

AlcoSense Excel har en 64 mm² bränslecellsensor som är densamma som den som används i polisens alkoholmätare, fast i mindre skala. Detta ger Excel en oöverträffad noggrannhet till sitt pris.

AlcoSense Pro Bränslecell Alkoholmätare

Med tanke på priset är AlcoSense Pro utan tvekan den mest avancerade alkoholmätaren på marknaden. Efter tre års forskning och utveckling erbjuder AlcoSense Pro (och dess storebror, Ultra) en ny nivå av noggrannhet, funktioner och användarvänlighet. Vinnare av Red Dot Design Award 2016.

AlcoSense Ultra Bränslecells Alkoholmätare

AlcoSense Ultra använder en professionell 200 mm² bränslecells alkoholmätare som även används av brittiska, amerikanska och europeiska polismyndigheter. Detta garanterar noggrannhet, tillförlitlighet och pålitlighet på en högre nivå. Vinnare av Red Dot Design Award.

Det är svenska menyer på samtliga modeller och de kommer med lätta instruktioner som gör att du med enkelhet kan kontrollera din nykterhet. Pro- och Ultramodellerna kommer även med den smidiga funktionen att du kan ändra inställningen för vilket land du befinner dig och då ställer enheten om till de reglerna för det aktuella landet, utan att du behöver ta reda på informationen själv. AlcoSense är även pedagogiska genom att de använder röd bakgrundsfärg om du har alkohol kvar i kroppen och grönt om dina nivåer är under 0,2.

Alla modeller och tillbehör från AlcoSense hittar du på: https://alcosense.se/alcosense.html

Tävla och vinn en AlcoSense Pro!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!