Mackmyra in i franska butiker

Tvärtemot vad man kanske kan tro är fransmännen de som konsumerar mest whisky i världen per capita. Nu har svenska Mackmyra fått in en whisky på en av Frankrikes största butikskedjor.

– Precis som med intresset för vår whisky i Ontario i Kanada visar Nicolas val av vår whisky på att den står sig bra jämfört med andra och att det finns en internationell efterfrågan på svensk whisky, säger Magnus Dandanell, vd och Mackmyragrundare.

Lagom till julhandeln tar den franska butikskedjan Nicolas in Mackmyra brukswhisky till alla sina 450 butiker över hela Frankrike. Export-whiskyn döps om till Macmyra The Swedish Whisky och får ny flaska med uppdaterad design.

Mackmyras whisky finns även tillgänglig bl a i Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, USA och Kanada samt inom Travel Retail och i gränshandeln kring Östersjön.

En liten anekdot kring formgivningen på exportflaskan: Den nya designen har redan uppmärksammats av International Spirits Challange som gav förpackningen silver i årets tävling.

En av skissbilderna på flaskan är ett par skidor, eftersom det var under en skidresa i Sälen
som grundarna fick idén till att starta ett svenskt whiskydestilleri. Men enligt Systembolagets
egna regler är det inte tillåtet med sportutrustning på flaskor med alkohol eftersom de inte vill
uppmuntrar till att dricka i samband med t ex fritidssysslor. Mackmyra måste nu sätta etiketten lite snett på
flaskan för att dölja skidorna, och till nästa gång de trycker nya flaskor måste de ta bort skidorna.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.